Tisdag den 22 november 2011

Inför pant på lågenergilampor


Varje år slängs felaktigt 200 000 lågenergilampor med kvicksilver felaktigt i glasreturen, visar en analys som Svensk Glasåtervinning, SGÅ, gjort. Det kan innebära en hälsorisk för dem som jobbar med återvinningen och dessutom ökar det risken för att miljögiftet kvicksilver sprids i naturen. Men det är inte de miljövänliga lamporna i sig som är problemet, menar Naturskyddsföreningen, utan hur de förbrukade lamporna tas om hand.

- Det är oacceptabelt att sprida kvicksilver i naturen och därför bör det införas ett antal styrmedel så lamporna samlas in på rätt sätt, Först och främst måste det finnas tydliga insamlingskärl på avfallsstationerna. Kommunerna måste se till att det finns möjlighet att återvinna energilamporna på ett korrekt sätt. Folk lägger det i glasinsamlingen i brist på annat. I likhet med t ex aluminiumburkar anser Naturskyddsföreningen att det skall införas ett producentansvar och att det införs pant på lampor. Det är effektiva och beprövade sätt att sluta kretsloppen, säger Svante Axelsson, generalsekretare i Naturskyddsföreningen.

Det var dock inte bättre på glödlampans tid. Inom EU är en stor del av elproduktionen baserad på kolkraftverk som bidrar till stora koldioxidutsläpp och utsläpp av kvicksilver. Luftföroreningar har inga gränser och genom att effektivisera bort kolkraftverk i Europa kan nedfallet av kvicksilverföreningar över Sverige minska. Glödlampsförbudet har nu satt fart på teknikutvecklingen och i flera fall finns det nu LED-lampor som är helt fria från tungmetaller. I väntan på att dessa lampor blir billigare och vanligare är de energieffektiva lamporna ett steg i rätt riktning och samhället bör omgående införa styrmedel så att utsläppen fortsätter att minska.

- En återgång till den ineffektiva och daterade glödlampan bara för att vi inte lyckades klara av återvinningen av lågenergilamporna vore ett steg tillbaka för miljön, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen. Faktum är att just användningen av den effektiva lågenergilampan trots allt minska vår exponering för kvicksilver i EU. Det går åt mycket mindre energi för en lågenergilampa att sprida ljus än för en glödlampa – endast tio procent av energin i en glödlampa blir ljus! Det betyder att en övergång till lågenergilampor skulle minska vår elanvändning.

- Enligt Energimyndigheten skulle EU kunna spara en fjärdedel av hela Sveriges elenergianvändning om alla gick över till lågenergilampor. Lågenergilamporna har dessutom en livslängd på sex till 15 gånger längre än en vanlig glödlampa. För den som vill minska sin totala miljöbelastning rekommenderar jag Naturskyddsföreningens sida sajt Top Ten som listat de bästa lågenergilamporna på marknaden, säger Svante Axelsson.


Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen