Fredag den 18 november 2011

Nu öppnar Jul på Liseberg!


Idag kl 16.00 öppnade Jul på Liseberg. I år är det tolfte gången som Jul på Liseberg firas och sedan starten år 2000 har det blivit en given och älskad tradition bland såväl göteborgare som turister. Att besöka Jul på Liseberg är ett måste – annars blir det ingen jul.

Varje år väljer drygt en halv miljon människor att komma till Jul på Liseberg. Vid tioårsjubileet för två år sedan slog julsäsongen rekord då 552 000 gäster besökte parken. De som kommer till Liseberg under jul kan njuta av närmare fem miljoner julljus, 900 julgranar och 6,5 kilometer grangirlang.

Men det är julmarknaden med sina många bodar och butiker som utgör grunden för Jul på Liseberg. I år finns ett 80-tal utställare på plats och tillsammans med Lisebergs eget butiksutbud skapas en komplett julmarknad där besökaren hittar allt ifrån julens kulinariska specialiteter till hantverk, böcker och leksaker.

Årets nyheter hittar vi i barnområdet där de gröna Lisebergskaninerna får sällskap av vita kaniner, som enligt sagan följt med Tomten från Nordpolen. Den mobila julmaskinen är kaninernas egen släde i vilken de åker runt i parken och delar ut julklappar i form av upplevelser. Dessutom är barnområdet täckt med dekorativa julklappar och konstsnö.

Alltid under Jul på Liseberg

De ljusklädda träden: Jul på Liseberg är för många synonymt med de ljusklädda träden. För att få ett träd att tindra som den stora asken i Huvudentrén krävs cirka 5 kilometer ljusslinga med lågenergilampor. I trädet finns totalt omkring 100 000 ljuspunkter. Liseberg har under många år använt sig av så kallad grön el. Under 2009 tog man ytterligare ett steg i utvecklingen då man köpte sitt eget vindkraftverk. Det gör att hela parken nu drivs av vind-el. Ett antal träd är dessutom klädda med LED-lampor.

DesignTornet: I LisebergsTornets foajé ställer kända designers ut sina produkter. Utbudet sträcker sig från glaskonst och foto till silversmide och designprodukter.

Isbanan: Här uppträder Lisebergskaninerna med sin egen isshow. Mellan föreställningarna är det allmänhetens åkning. Skridskor finns att hyra.

Sälens Vinterland: I Sälenbackarna finns det två nedfarter – en barnbacke och en railpark. SkiStar har skidlärare på plats som hjälper till att hitta passande utrustning och dessutom har man en snökanon som kan producera snö även de dagar då Göteborgsvädret inte är på vinterhumör.

Is-skulptering: Följ sju olika is-skulptörers arbete och se dem förvandla isblock till konst. Isblocket som varje skulptör arbetar med mäter från början 210 x 75 x 100 cm. Hur mycket som blir kvar när skulptörerna arbetat färdigt med motorsåg, isjärn och skölp återstår att se. De sex skulptörerna som deltar är: 19 november Jens Thoms Ivarsson & Mats Nilsson, 26 november NOA Andersson, 3 december Tjåsa Gusfors, 10 december David Schofield och David Talbot, 17 december Anna-Sofia Mååg.

Lapplandsområdet: Här finns alla tänkbara nordliga specialiteter – renvarmkorv, lappkakor, souvas och kanelisar. Den absoluta storsäljaren är gravat renkött som säljs i Vilthandeln. Konsistensen påminner om gravad lax men smaken är något helt annat. I anslutning till Lapplandsområdet finns också en rensläde, där man kan få bädda ner sig bland plädarna och åka en tur genom parken samt en utställning av samiskt hantverk.

Lilla Scenen: Under julen spelas här familjeföreställningen Fru Lisens Vind – Pyjamasparty med allsång och spökhistorier.

LisebergsTornet/AtmosFear: Den 125 meter höga julgranen har blivit något av en symbol för hela Julstaden Göteborg. Bara stjärnan på toppen mäter 6 meter i diameter, väger ett halvt ton och lyfts på plats av helikopter.

Isbaren Icehotel på Liseberg: Lisebergs egen isbar. Här kan besökaren kliva in i en värld av is och få sin drink serverad i isglas. Temperaturen här inne ligger alltid på minus fem grader och speciella överdragskläder som förhindrar att kroppsvärmen höjer temperaturen är ett måste för besökaren. Bakom Isbarens utformning står designerduon Jens Thoms Ivarsson och Mats Nilsson. De har tidigare jobbat med isdesign på Icehotel i Jukkasjärvi samt varit med och byggt upp isbarer i Tokyo, London och Köpenhamn.

JulLotta: Under fyra söndagseftermiddagar bjuds det på allsång i jultappning på Stora Scenen. Lotta Engberg och kapellmästare Curt-Eric Holmquist leder allsången och får varje söndag sällskap av ett antal intressanta gästartister. 20 november Sanna Nielsen, Roger Pontare och Ulrik Munther, 27 november Sten Nilsson, Magnus Carlsson och Elisa’s, 4 december Jill Johnson, Magnus Uggla m fl, 11 december Chris Medina, Cyndee Peters, Solid Gospel m fl. Allsången börjar alltid kl. 18.00 och sänds i TV4 på torsdagar kl. 20.00.

Nordens Arks Lantgård: Nordens Arks Lantgård hittar man normal en bit utanför Smögen i Bohuslän. Men under julen flyttar delar av stiftelsen in på Liseberg. I Lantgården möter du djur av hotade gamla nordiska lantraser. I år finns följande raser i hägnen: Linderödssvin, gammalsvenska dvärghönor, lappgetter, Gotlandskaniner och Värmlandsfår.

Spökhotellet Gasten: Lisebergs spökhus antar under Jul på Liseberg en vinterskepnad. De livs levande gastarna är dock precis lika skrämmande som under sommaren. Spökhotellet Gasten har öppet fredag-söndag 18 november-18 december.

Tomtarnas Värld: En stämningsfull utställning för alla åldrar där man får se hur det går till inne i tomteverkstaden.

Tomtefar på Polketten: Tomtefar finns på plats på Polketten varje dag. Där finns möjlighet att skriva en egen önskelista och lämna den till tomten, eller så kan man måla en teckning till någon man tycker om.

Öppna åkattraktioner: Ett 20-tal attraktioner, främst för barn, håller öppet. Alla öppna attraktioner finns på liseberg.se.


Pressmeddelande från: Liseberg