- Måndag 30 augusti 2010 -

Kinnekulle hembygdsföreningen ordnar bygdevandring i Skagen



På lördag kommer Kinnekulle Hembygdsförening att genomföra sin sista bygdevandring för året. En vandring på bergets östra sida kring Skagen. Vandringen kommer att vara ca 2,5 km och är både på landsväg och genom en kohage. Föreningen rekommenderar inte att hundar tas genom hagen p.g.a lösgående kor.

Vandringen leds av Lars Apell, Ingrid Dahlberg och Bengt Sjöstedt som alla med medlemmar i hembygdsföreningen. Vid parkeringsplatsen nedanför slalombacken startar vandringen. Som vanligt kommer ett antal byggnader och platser att passeras. Det kommer att berättas om husen, platserna och människorna som har eller haft anknytning. De som finns med på vandringen har möjlighet att berätta sina minnen och anekdoter, det brukar finnas mycket att berätta när nostalgin sätter fart.

I södra kanten av slalombacken, där backen övergår till plan mark låg för mer än 100 år sedan en liten backstuga. Den byggdes 1834 av Carl Isaacsson Landström. Carl gick även under namnet Hopparegubben. Carl gifte sig och fick fyra barn. Sonen Jonas gick i faderns fotspår och bodde kvar i hemmet. Hopparegubben och han son sågs som tusenkonstnärer på Kinnekulle. De behärskade alla material och kunde göra vilken fina arbeten som helst i järn, sten och trä.

En trearmad ljusstake tillverkad av Hopparegubben gick till världsutställningen i Paris år 1867, den lär ha hamnat vid franska hovet. Även svenska hovet lär ha fått alster av hans hand. Hopparegubbens verkliga specialitet var tillverkningen av de på in tid så berömda Kinnekullekäpparna med dess karaktäristiska promenadkryckan. Sonen Jonas fortsatte denna tillverkning även efter faderns död.

Vandringen fortsätter genom kohagen mot Nordskagen, förbi huset Egypten, kanske finns någon med på vandringen som kan berätta varför huset har fått detta namn. Därefter fortsätter vandringen genom bygatan, landsvägen mot småskolan, och där görs ett uppehåll i småskolans trädgård. Som vanligt har deltagarna med sig kaffe och dopp och detta intas på denna plats, här finns möjlighet till en stunds samvaro. Vidare går vandringen förbi Övergården, mot Ekeberget och tillbaka till startplatsen.

Vandringarna som hembygdsföreningen anordnare varje år har som tradition att genomföra varje vår och höst och är mycket omtyckta inslag i hembygden. Antalet människor som sluter upp på vandringar har ökat från år till år i våras medverkade drygt 120 personer. Vem känner inte sin hembygd bäst om inte ortsborna, därför är denna vandring ett jättebra tillfälle för att alla att få veta mer om både byggnader, platser och människor.

Promenaden är planerad i minsta detalj och nu håller föreningen tummarna för en "solig" dag eller i alla fall att solen visar sig på eftermiddagen då vandringen pågår. Solens strålar har ju en positiv effekt på människor och en vistelse i naturen blir så mycket trivsammare. Föreningen hälsar alla välkomna till en trevlig vandring på lördag.

Text: Lena Brodin
Bild: Kinnekulle Hembygdsförening bildarkiv