- Måndag 24 Maj 2010 -

Ris och ros till Götene kommun för arbete med tillgänglighet

I Humanas Tillgänglighetsbarometer som offentliggörs idag får Götene kommun beröm för att tillgänglighetskrav ställs vid upphandlingar av kollektivtrafik och skolskjutsar, men kritik för frånvaro av tillgänglighetsmål i kommunens översiktsplan.

Tillgänglighetsbarometern är störst i sitt slag och betygsätter 204 kommuners arbete med tillgänglighet. Götene kommun hamnar på plats 93. 2010 är det år då samhället enligt riksdagsbeslut ska vara tillgängligt för alla.

- Götene kommun har ett stort ansvar för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning och för att alla ska ges rätten till ett bra liv. Mätbara mål för ökad tillgänglighet i styrande dokument och anställda med tydligt ansvar för tillgänglighet är viktiga framgångsfaktorer, säger Helena Pharmanson, Kommunikationschef på Humana.

Humanas Tillgänglighetsbarometer bygger på en enkätstudie, där 207 kommuners arbete med tillgänglighet granskats. Frågor har ställts till kommunerna om hur de arbetar med tillgänglighetsmål i styrande dokument, men också hur tillgängligheten ser ut i skolor, idrottsanläggningar och på offentliga badplatser. Kommunernas arbete med tillgänglighet har betygsatts och Åmål har fått högst betyg följt av Falköping, Borgholm, Kumla och Sundbyberg. Götene kommun hamnar på plats 93.

Nästan hälften av kommunerna i landet kan inte garantera att alla skolor i kommunen är tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol. Över hälften av kommunerna svarar att högst var femte badplats som kommunen ansvarar för är tillgänglig. Men det finns också positiva tecken, innan året är slut spås två av tre kommuner ha implementerat FN:s konvention om rättigheter för personer med nedsatt funktionsförmåga i kommunens arbete.

- Det är valår och kommunens politiker har nu ett guldläge att visa framfötterna när det handlar om att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Alla kommuner bör åtminstone ange tillgänglighetsmål i sina översiktsplaner och styrande dokument, säger Helena Pharmanson.

Barometern har tagits fram av företaget Humana med expertstöd från Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU.



Pressmeddelande från: Humana