- Torsdag 20 Maj 2010 -

Backsippan påväg att försvinna



I slutet av april publicerade Artdatabanken årets rödlista över hotade djur och växter i Sverige. Förlusten av biologisk mångfald fortsätter trots politiska mål att hejda utvecklingen. Samtidigt har det blivit bättre för några arter tack vare naturvårdsinsatser i jordbruket, till exempel för grodorna.

I jordbrukslandskapet går det bra för vissa arter men sämre för andra. Backsippan som växer i torra naturbetesmarker är nu en hotad art. Samtidigt finns det exempel på arter där trenden har vänt, till exempel för grodorna.

- Det är roligt att jordbrukspolitiken kan visa en positiv effekt för den biologiska mångfalden. Flera år med stöd för anläggningar av dammar och våtmarker har varit positivt för de svenska grodarterna, säger Martin Sjödahl på Jordbruksverket.

Backsippan trivs i svenska betesmarker

Backsippan, som utsetts till årets växt av Svenska Botaniska Föreningen, trivs i typiska svenska naturbetesmarker. Gärna på torra marker som grusåsar. Bete i lagom omfattning gynnar också backsippan. Däremot trivs den inte på marker som betas och gödslas intensivt eller där det växer igen. Backsippans minskning är långsiktig och successiv.

– Att backsippans nu klassas som hotad är en signal om att arbetet med skötsel av betesmarker måste fortsätta, menar Martin Sjödahl.

Jordbruksverket fördelar miljöersättningar till lantbrukare för att de ska kunna sköta backsippans marker på ett klokt sätt.

Många känner för backsippan

Just nu blommar backsipporna för fullt. Det är en symbolväxt som många svenskar har en relation till. Den silkeshåriga örten med sina stora blommor är lätta att känna igen. Därför passar den bra som årets växt.

- Årets växt är ett sätt att uppmärksamma vår vilda flora men också ett sätt att få in mer kunskap om särskilda arter, säger Margareta Edqvist som är ordförande i Svenska Botaniska föreningen. Vi vill gärna att allmänheten rapporterar in var de ser backsippor växa under 2010.


Pressmeddelande från: Jordbruksverket