- Tisdag 4 Maj 2010 -

Frivillig militär grundutbildning ersätter värnpliktsutbildning



Majoriteten i försvarsutskottet sa på tisdagen ja till regeringen förslag om att värnpliktsutbildningen ska ersättas med frivillig militär grundutbildning.

Försvarets rekrytering av personal bygger i dag huvudsakligen på totalförvarsplikt. Från den 1 juli 2010 ska den i första hand vila på frivillighet. Försvarsutskottet har under lång tid understrukit betydelsen av ökad frivillighet i utbildningen. Utskottet välkomnar därför regeringens förslag. Förslaget innebär bland annat följande:
  • En frivillig grundläggande militär utbildning och en frivillig kompletterande militär utbildning. Den som går utbildningarna kommer att kallas rekryt.
  • Den som vill antas till utbildningen ska testas.
  • Eventuell anställning sker efter utbildningen.
  • Totalförsvarspliktiga, både män och kvinnor, kommer även i fortsättningen att vara skyldiga att lämna uppgifter om sig själva. Uppgifterna kan, som i dag, samlas in genom en enkät via Internet.
  • Totalförsvarsplikten kommer att finnas kvar. Skyldigheten att mönstra och göra värnplikt eller civilplikt ska gälla om försvarsberedskapen kräver det. Skyldigheten ska gälla lika för män och kvinnor.
Utskottet utgår från att regeringen och Försvarsmakten noggrant planerar för att snabbt kunna återuppta grund- och repetitionsutbildningen av värnpliktiga och civilpliktiga om det skulle behövas. Utskottet vill att regeringen en gång per år redovisar för riksdagen bland annat hur många som deltar i den militära grund- och fortsättningsutbildningen.

Oppositionen reserverar sig Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot regeringens förslag. Oppositionspartierna menar att förslaget inte är ett genomarbetat, heltäckande förslag till ett framtida personalförsörjningssystem, utan bara omfattar den inledande korta militära grundutbildningsperioden. Hur det framtida systemet för personalförsörjningen ska fungera är ytterst oklart, hävdar partierna. De lovar att en rödgrön regering kommer att genomföra en förutsättningslös översyn av hela det frivilliga personalförsörjningssystemet efter ett år.

Sverige får en veteranpolitik Försvarsutskottet ställde sig också bakom regeringens förslag till så kallad veteranpolitik. Det handlar om ansvaret för Försvarsmaktens personal före, under och efter internationella militära insatser. Det är bra att Försvarsmakten får ett lagstadgat uppföljningsansvar för veteranerna, tycker utskottet. I dag kan soldater som skadats till följd av tjänstgöring få stöd av Försvarsmakten i max fem år. Den tidsbegränsningen tas nu bort.


Pressmeddelande från: Riksdagen