- Tisdag 30 Mars 2010 -

Av med vinterdäcken i april!



Den 1 april, som i år infaller på Skärtorsdagen, startar vårens däckbytarperiod. De som kör på dubbdäck har i år ett nytt datum att hålla reda på, torsdagen den 15 april är sista dagen att byta dubbdäcken mot sommardäcken. Under perioden 16 april–30 september får dubbdäck bara användas när det är vinterväglag eller risk för vinterväglag.

De som kör på dubbfria vinterdäck har lite mer tid på sig, men dubbfria vinterdäck bör bytas mot sommardäck senast den 30 april. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag.

– På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

Vid ett sommardäckstest publicerat i en av de större motortidningarna i Sverige under våren hade man även tagit med ett begagnat dubbfritt vinterdäck, med 4 mm mönsterdjup. När bilen med de bästa sommardäcken stannat, efter en tvärnit från 80 km/tim på våt väg, passerade bilen med de dubbfria vinterdäcken i 50 km/tim (!).

Kör inte på för slitna däck

Sommardäck är olagliga när de slits under 1,6 mm. Däck med ett mönsterdjup under 3 mm får längre bromssträcka vid vått väglag, dessutom ökar risken för vattenplaning betydligt. Ändå kör nästan var tredje personbilsförare på minst ett däck med 3 mm eller sämre mönsterdjup. Statistiken kommer från de däckrazzior som har genomförts av Däckbranschen i samverkan med Polisen, Vägverket, NTF och Bilprovningen.

10 tips inför bytet till sommardäck
  1. Byt i tid. Dubbdäck ska bytas till sommardäck senast den 15 april, om det inte är vinterväglag eller risk för vinterväglag. Dubbfria vinterdäck bör vara bytta till sommardäck den 30 april.
  2. Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver.
  3. Var noga med hastighetsklassen. Sommardäcken ska klara bilens högsta konstruktiva hastighet. Om man kör på sommardäck med lägre hastighetsklass förändrar man bilens trafiksäkerhetsegenskaper negativt även vid lägre hastigheter. (Undantag i reglerna om hastighetsklass finns för bilar med nationellt godkännande före 1996.)
  4. Håll rent vid däckbytet. Hjulbultar samt ytor mellan fälg och bil ska alltid vara absolut rena.
  5. Efterdra hjulbultarna. Hjulbultarna bör alltid efterdras, fem till tio mil efter däckbytet.
  6. Kör inte på för slitna däck. Krav på minst 1,6 mm mönsterdjup gäller på sommaren. När däcken slits under 3 mm ökar, vid vått väglag, bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt.
  7. Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken. Om det är skillnad ska alltid däcken med bäst grepp sitta bak på bilen, annars ökar risken att få sladd och därmed att bilens mer oskyddade sida träffas vid en kollision med mötande fordon eller fast föremål. Detta gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.
  8. Håll koll på lufttrycket. För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid, ökar bränsleförbrukningen och kan göra så att bilen blir svår att hantera i en kritisk situation. Mät lufttrycket på kalla däck och minst varje månad.
  9. Planera för nästa däckbyte. När däckverkstaden eller du tvättar vinterhjulen inför lagringen, kolla skicket på däcken. Vet du i vilket skick däcken är kommer det inte som en överraskning om däcken är slitna, när du ska byta till vinterdäck i höst.
  10. Lagra däcken rätt. När däck lagras mörkt och utan att utsättas för hög värme är åldringen i gummit marginell. Förhindra också kontakt med bensin, olja, fett, lösningsmedel eller ozon (ozon kan bildas av elektriska verktyg, svetsljus, batteriladdare etc). Ett korrekt lagrat däck visar väldigt lite eller ingen försämring i greppet. Åldringen sker huvud­sakligen när däcken används genom rörelser och värmeuppbyggnad i däcken samt genom påverkan från regn och solljus.


Pressmeddelande från: Däckbranschens Informationsråd