- Måndag 29 Mars 2010 -

Nytt flygplan introducerasPå flygmässan Aero 2010 i Friedrichshafen 8 – 10 april kommer Italienska Flysynthesis att introducrera en ny amfibieflygfarkost. Catalina NG som farkosten kommer att heta är en flygande båt med fasta vingar som kan landa och starta både på vatten och land. Den är utrustad med en Rotax 582 motor och kan flyga i intervallet 45 till 150 km/t. Med full last (två personer) startar den på land på ca 100 meter och på vatten ca 150 meter.

Catalinan som har en tomvikt på 260 kg har elstyrda landningshjul och flaperon (en kombination av skevroder och vingklaff). Den kommer att kunna förses med fällbara vingar för enkel transport och förvaring. Priset är inte definitivt ännu men det kommer att ligga under 400 tkr. Då den klassas i kategorin ultralätta flygplan behövs endast en relativt enkel kort utbildning för att få flyga den.

Catalinan är mycket lättflugen och redan godkänd i Tyskland varför det sannolikt inte kommer att bli några problem att få den godkänd i Norden. De foton som inkluderas detta pressmeddelande är av en prototyp men på Aero 2010 kommer den slutliga versionen att visas upp. Där kommer också den nya modellen Syncro som är ett mera traditionellt ultra lätt flyg att visas.

Bohena AB är Nordisk distributör av Flysynthesis flygplan och introducerade redan 2004 Sveriges tystaste och mest lättflugna flygplan, en Storch CL med amfibieflottörer. Sedan en tid tillbaka finns också en Storch HS stationerad i Dalarna. Ser vår hemsida www.flyul.se för ytterligare information om övriga modeller.


Pressmeddelande från: Bohena AB