Artikeln publicerad: 100111
Saluki från Grästorp blev Sveriges vackraste hund

Nu är det klart. Sveriges vackraste hund 2009 är en Saluki som lystrar till namnet Shiraz California Dreamin. Han kallas vanligen Harley och är uppfödd i USA men bor numera i Grästorp.

De lyckliga ägarna Ingunn Solberg Eriksson och Niklas Eriksson fick på lördagen motta det fina priset ”Årets Utställningshund 2009” på MyDOG, som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg, 7 – 10 januari.

Efter många hårda internationella och nationella utställningar runt om i Sverige under 2009 återstod bara de fem hundarna som placerat sig bäst. Kandidaterna till titeln Årets Utställningshund 2009 var en saluki, en old english sheepdog, en american akita, en newfoundland och en bayersk viltspårhund. Samtliga fanns på plats på Svenska Mässan.

Vinnarna fick ta emot förstapriset på 10 000 kronor av Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkringar. Men pengarna kom säkert i andra hand. Att äga Sveriges vackraste hund betyder mycket mera.

Harley är välkänd i utställarkretsar. Under Luciahelgen representerade Årets Utställningshund 2009 Sverige i ett inofficiellt VM i Kalifornien, arrangerat av USA:s kennelklubb. De bästa hundarna från drygt 50 olika länder fanns på plats. Och Salukin kom tvåa i denna stora tävling.

På andra plats kom Villa’s Cruella af Dizzny, en Old English Sheepdog som ägs av Ingela och Per Wallström från Långshyttan. På tredje plats följde Echo Star´s Any Time Any Where, en American Akita, ägare Friedrich Birkmar från Skarnes i Norge.

Hundmässan och hundutställningen MyDOG äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 7 – 10 januari. Arrangör är Svenska Mässan i samarbete med Västsvenska Kennelklubben.


Vinnare Årets Utställningshund 2009:

  • 1:a plats
  • Namn: Shiraz California Dreamin
  • Ras: Saluki
  • Ägare: Ingunn Solberg Eriksson och Niklas Eriksson
  • Hemort: GRÄSTORP

Fakta om Saluki:
Salukin tillhör vinthundarna. Den härstammar från Mellanöstern och har använts av nomadstammarna som jakthund i flera tusen år. Ursprungligen hade varje nomadstam den typ av saluki som lämpade sig bäst för jakt på just det slags villebråd som förekom inom det aktuella området. Den första officiella europeiska rasstandarden för Saluki kom 1923. Saluki skall som helhet ge intryck av grace och symmetri och av stor snabbhet och uthållighet i kombination med styrka och energi. Den släthåriga varianten skall ha samma egenskaper som den långhåriga, med undantag av pälsen, som saknar behäng. Saluki kan vara reserverad mot främlingar, men skall inte vara nervös eller aggressiv. Den är värdig, intelligent och självständig.
(Svenska Kennelklubben)

Pressmeddelande från: Svenska Mässan