Artikeln publicerad: 100108
Unika filmbilder på vild Sumatratiger med ungar



Långt inne i Sumatras regnskogar har Världsnaturfonden WWF fått unika videobilder på en utrotningshotad tigerhona med ungar. Idag finns endast 400 tigrar kvar på Sumatra, vilket bland annat beror skövlingen av den tropiska skogen och illegal jakt. WWF uppmanar nu skogsbolagen att arbeta för att bevara regnskogen på Sumatra för att säkra de sista vilda Sumatratigrarna.

Idag finns cirka 3500 vilda tigrar kvar i hela världen. Av dem finns omkring 400 på Sumatra. Videobilderna från kamerafällorna togs nyligen i centrala Sumatra - i reservatet Rimband Baling i Riau och nationalparken Bukit Tigapuluh i delstatsprovinserna Riau och Jambi.

2010 är Tigerns år i den kinesiska kalendern och FNs biodiversitetsår. Därför har WWF satt som mål att långsiktigt vända den nedåtgående tigertrenden och fördubbla antalet tigrar till 2022. Det politiska huvudnumret under tigeråret är en serie möten som avslutas med det internationella tigerseminariet i den ryska staden Vladivostok i september 2010. Det arrangeras av Rysslands premiärminister Putin med stöd av Världsbanken och WWF.

– WWFs mål är att så snart som möjligt vända den negative trenden. Tigrar är ett av världens mest älskade djur, men också ett av de mest hotade. Om vi menar allvar med att bevara den biologiska mångfalden är tigern en av de mest angelägna arterna att rädda, säger Lasse Gustavsson generalsekreterare för WWF i Sverige.

För att säkra tigerns framtid krävs stora insatser och skydd av större sammanhängande skogsområden. Idag avverkas skogen i snabb takt av bland annat skogs- och pappersmassaföretag, palmoljebolag och illegala avverkare. WWF uppmanar därför nu bolagen som finns i Sumatras tigerområden – Sinar Mas/APP och APRIL – liksom palmoljeföretagen att bidra till att bevara skog med höga naturvärden för att säkra framtiden för utrotningshotade tigrarna och andra arter. Denna uppmaning gäller förstås även de företag som verkar i andra tigerområden runt om i världen.

Infraröda kameror med rörelsesensorer är idag viktiga redskap för forskare när de ska identifiera hur hotade djur lever och rör sig. Idag har WWF hundratals kameror installerade runt om i världen. Enbart i provinsen Riau på Sumatras finns ett dussintal kameror. Det är en av dessa kameror som har fångat den sällsynta tigerhonan och hennes ungar.

I omröstningar i WWFs medlemstidningar WWF Eko och Panda har tigern utsett till det mest populära djuret.

Se videofilmen på Youtube

Pressmeddelande från: WWF