Svenska Ägg Ägget – ett livsmedel som förenar det mångkulturella Sverige

Ägget har en central roll på påskbordet . Traditionen att äta ägg vid påsk finns över hela världen och är en viktig symbol i flera religioner också i det mångkulturella Sverige. För såväl katoliker och protestanter som för ortodoxa kristna och judar symboliserar ägget liv och växtkraft.

Anledning till att vi äter mycket ägg runt påsk är till stor del kopplat till religiösa traditioner . I Sverige härstammar seden från tiden då Sverige var katolskt. Då fastade man före påsk och fick inte äta kött och ägg. När fastan var över och påsken skulle firas var det vår, vilket innebar god tillgång på ägg. Men även tiden innan vi blev kristna, så firades vårblotet, en stor vårofferfest, i Sverige. Seder och bruk flyttades sedan till den kristna påsken.

Katoliker fastar än

Bland katoliker lever fastan vidare och många undviker fortfarande att äta ägg och kött innan påsk. Än idag är det vanligt att katoliker i t ex Östeuropa, under påskhelgen tar med sig en korg med mat, bland annat ägg, till kyrkan för att få den välsignad. En sed som invandrare från den här delen av Europa tagit med sig till Sverige.
- Ägget är en symbol för nytt liv och det är den viktigaste ingrediensen på den stora frukosten som vi inleder Påskdagen med. Då samlas hela familjen och äter ägg tillsammans med sill, bröd, ost och olika korvar, säger Aneta Krukienwcza från Malmö.

Grekerna målar äggen röda

I det grekisk-ortodoxa hemmet samlas familj och vänner på Påskdagen för att äta rödfärgade ägg och rostat lamm. Äggen måste knackas mot bordsgrannens ägg innan det äts. Den vars ägg håller längst får tur resten av året. Traditionen påminner om den skånska äggapickningen. Att måla ägg är populärt i många länder. Vi målar ägg runt påsk därför historien säger att Maria Magdalena målade ett ägg rött, som en symbol för Kristi blod.
- Än idag målar kristna inom såväl den grekisk-ortodoxa som den rysk-ortodoxa kyrkan sina ägg röda. Ägget är en symbol för Kristi uppståndelse och för nytt liv, och därför mycket viktig del av mattraditionen under påskfirandet för ortodoxa kristna, berättar fader Angel Velitchkov, ortodoxpräst i Stockholm.

Judarna firar Pesach

I judiska påsktraditioner, symboliserar ett hårdkokt ägg det hårda livet som judarna hade i Egypten under slaveriet. Påskmåltiden inleds på påskafton med att alla äter ett hårdkokt ägg som doppas i saltvatten. Saltvattnet symboliserar tårar. Den judiska påsken, Pesach, firas i åtta dagar till minne av uttåget ur Egypten.

Kuriosa om ägg:

Sverige:

  • Under påskveckan äter vi i Sverige 2000 ton ägg, dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.
  • Ordet påsk kommer från hebreiskan Pesach vilket betyder påsklamm.
  • Äggapickningen i Skillinge på påskmorgonen lever fortfarande kvar, det är en lek som går ut på att man pickar sönder motståndarens hårdkokta ägg och vinnaren äter upp förlorarens ägg.

Polen:

  • Stark tradition med att måla och dekorera ägg s.k. ”Pisanka”, man droppar bivax på skalet och ristar vackra mönster. När vaxet har stelnat doppas det i flytande färg. Det äldsta bevarade målade ägget härstammar från 1100-talet.
  • Ägg läggs tillsammans med andra livsmedel i en korg och tas med till kyrkan på påskafton för att välsignas.

Grekland:

  • I den Grekisk – Ortodoxa traditionen såväl som inom den rysk-ortodoxa färgas äggen röda. Maria Magdalena reste till Rom för att träffa kejsaren Tiberius och ge honom ett rödfärgat ägg, en symbol för att Kristi Blod.

Pressmeddelande från: Svenska Ägg
Artikeln publicerad: 080212