Svenska jultraditioner hotade

Flera traditionella rätter som grisfötter och dopp i grytan är snart ett minne blott på julbordet. Julskinka, sill och köttbullar är däremot fortfarande gångbara. Det visar Coops senaste medlemsundersökning som besvarats av över 2 000 medlemmar och ägare.

Julen och inte minst julbordet är en av de viktigaste höjdpunkterna under året för många svenskar. Men en del av den traditionella julmaten, som varit en självklarhet i flera århundraden, är däremot hotad. I Coops nyligen genomförda undersökning framgår att en majoritet kan tänka sig att välja bort rätter som brunkål, rödkål och sillsallad. Och nära 82 procent uppger att grisfötter är något som man gärna kan undvara julbordet.

Undersökningen visar också att ungefär 50 procent önskar tillföra mer sallad, mer frukt eller kalkon på julbordet; hälsosamma alternativ som därmed förmodligen kommer att ta större plats på våra julbord i framtiden.

– Vi har under flera år sett hur vissa traditionella rätter successivt sjunker i försäljning och intresset för lättare och nyttigare alternativ ökar. Oavsett om man är traditionalist eller nyfiken på att testa nya rätter så kan vi på Coop erbjuda inspiration, tips och mat så att man kan få det julbord man önskar, säger Magnus Frisk, informationschef Coop Sverige.

De kontinuerliga Medlemspaneler som Coop genomför är ett sätt att föra en löpande och långsiktig dialog med kunder, medlemmar och därmed också ägare för att i butik kunna möta deras önskemål och behov. Till jul finns därför tips på nyttiga och nya aternativ på www.coop.se och den interaktiva kampanjsajten www.uppdaterajulbordet.se.

Mat svensken kan tänka sig att ta bort från julbordet (källa: Coop)

  1. Grisfötter: 83,6%
  2. Dopp i grytan: 62,2%
  3. Brunkål/rödkål: 44,4%
  4. Sillsallad: 28,5%
  5. Leverpastej: 14,3%

Mat svensken absolut vill ha på julbordet (källa: Coop)

  1. Julskinka: 81,8%
  2. Sill: 42,9%
  3. Köttbullar: 40,5%
  4. Jansson frestelse: 32,2%
  5. Risgrynsgröt: 21,0%

Mat svensken kan tänkas tillföra på julbordet (källa: Coop)

  1. Mer sallad: 56,8%
  2. Mer frukt: 46,7%
  3. Kalkon: 37,1%

Pressmeddelande från: Coop Sverige AB
Artikeln publicerad: 061219