Veckans miljöruta - Julfrid för elmätaren!

Julstämningen dyrare än någonsin
Låt elmätaren få del av julfriden

Tänd ett ljus i vintermörkret. Det är vad julstämning handlar om. Nu är julljuset oftast elektriskt, och vi köper mer och mer elprylar att höja stämningen med. Med höga elpriser blir elnotan för den här julen blir dyrare än någonsin.

Det finns sätt att hålla nere elnotan på, utan att ge avkall på julstämningen. - Låt inte julgransbelysning och adventsljus stå på i ett sträck utan stäng av med en timer eller grenuttag med strömbrytare.

Räknar man på vad julens aktiviteter kostar är det främst dekorationerna som drar el. Priserna i exemplen är beräknade på elpriset i slutet av november, som enligt prisjämförelsesidan www.elprisguiden.se var som lägst 92 öre per kilowatttimme, kWh. Totalt med nätavgift blir det cirka 1:20 kr/kWh.
En vanlig sjuarmad adventsljusstake kostar cirka 30 kronor i el om den får stå på i ett sträck fram till Tjugondedag Knut. Julgransbelysningen kostar upp emot 150 kronor och ljusslingor mellan 30 och 80 kronor. Det finns också elsnåla juldekorationer att köpa. Slingor med ljusdioder, LED, har en bråkdel av elförbrukningen jämfört med motsvarande slingor med glödljus. De håller längre men är än så länge dyra att köpa. Julmaten drar också el, även om vi inte lagar så mycket mat som förr. Pepparkaksgubbarna kostar två kronor i el för att bli bruna och fina, småkakor och lussebullar lika mycket. En femma kostar skinkan, bakad, griljerad och klar. Revbensspjäll och leverpastej lite mindre. - Här kan man tänka på att utnyttja värmen i ugnen och baka flera saker efter varandra! Lite varm glögg kan man unna sig utan att behöva tänka på elpriset. För under fem öre får man en helflaska varm i mikrovågsugnen. Även andra delar av julstöket drar el. Två timmar med dammsugaren kostar tre kronor, och det är det säkert värt. Tvätta juldukar och julgardiner drar el för cirka 15 kronor färdigstruket och klart. Julklapparna drar ingen el förrän de plockas upp och börjar användas. Men man kan också ge bort elsparande klappar. Till exempel "Småländsk golvvärme" (varma raggsockar), en egen elmätare att stoppa i vägguttaget och se vad som egentligen går åt. Andra hårda klappar är skarvsladdar med strömbrytare och lågenergilampor. Sist på julaftonskvällen är det tomtens tur att gå runt huset och stänga av alla apparater som står på stand-by och dra ur alla små batteriladdare och transformatorer som inte gör någon nytta. Först då blir det julfrid även för elmätaren.

Nyttiga länkar:

Pressmeddelande från: Miljöenheten
Artikeln publicerad: 061205