Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till Rist arkiv  

Häradsbetäckare

Jag vet inte om begreppet Häradsbetäckare fortfarande existerar annat än i minnet på den som blivit lite till åren. Häradsbetäckare var verkligen ingen vanlig avelshingst av ardenner-ras utan i stället virila ynglingar som hade svårt att hålla tassarna (nåja) borta från det täcka könet. Och som förflyttade sig från socken till socken för att förrätta sina vällustiga värv. Eftersom socknarna förr i tiden sammanfördes i administrativa enheter som benämndes härad så står bakgrunden till det omskrivna begreppet kanske lite mer klar.

Jag kom lite osökt att tänka på häradsbetäckarna när jag häromdagen läste om den man som väldigt sent påtänkt pådyvlades ett faderskap han nog inte alls tänkt sig att bli pådyvlad.

Den lite märkliga bakgrunden var att ”vår man” uppenbarligen ställt upp för en gammal tjejkompis en gång i tiden i samband med att hon trätt in i en djupare relation tillsammans med en väninna.

Paret önskade skaffa en avkomma men rent biologiskt var ju detta fullständigt omöjligt om man inte på ett eller annat vis lyckades övertala en man att utföra en donatorstjänst på spermabasis. Och det var här vår häradsbetäckare kom in i bilden. Hade han nu talanger i den riktningen så vore det väl inte så svårt att bli lite gränsöverskridande i sina handlingar resonerade kanske det nyblivna paret. Och så småningom hade de honom på kroken.

Vilka villkor som avtalades har inte framgått av tidningsartikeln eftersom händelsen ligger åtskilliga tiotals år tillbaka i tiden. Det lesbiska förhållande som då ingicks har idag brutits och något av en vårdnadstvist tycks nu ha brutit ut.

De barn som fram tills helt nyligen enbart haft två personer av samma kön som föräldrar har idag till sist och kanske även rättvist, begåvats med en far.

Någonstans i bakhuvudet har jag en gammal kunskap om att män som donerar sperma på något vis friskrivs från faderskapet. Däremot sparas uppgifter om donatorn så att de barn som tillkommit på de här premisserna ska kunna söka sin bakgrund och ha möjlighet att ta personlig kontakt med sitt upphov längre fram i livet.

Nu tycks det dock som om någon jurist med den aktuella separationen som verktyg försöker utvidga begreppet donators-faderskap till att även kunna bli ett faktiskt faderskap med de juridiska förpliktelser detta innebär. Inte minst i fråga om underhåll.

Vår gamle häradsbetäckare var nog van vid att ha ett och annat barn på bygden, barn han även tilldömts underhåll för. Men när han nu ställts inför en helt ny situation, utan så att säga inte haft samma gamla nöje som vanligt, så tycks det som om marken lite börjat gunga under hans förr så raska fötter.

Eller också är hela historien en enda stor konstruerad skröna. Med syfte att elda på den pågående diskussionen om möjligheten för lesbiska par att adoptera barn.

Jag håller i alla fall en slant på att det ligger till på det viset. Är det någon som bjuder emot?

Fast uppenbarligen lär en dom föreligga i en länsrätt. Och faderskapet i fråga handlar om hela tre barn så nog var en flitig hand i farten alltid. Om den nu verkligen existerar, alltså

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "Ristat av Rist". Skicka till ramky@telia.com DS.

 

««  Tillbaka till förra sidan