Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 011022 ]
Utgrävning eller inte, i Forshem

Vem var stormannen som donerade Forshems kyrka, kan han ha varit korsriddare, bodde han i Forshem eller på Aranäsborgen, och kan han ligga begravd under tornet i Forshems kyrka, dessa och andra frågor kan man kanske få svar på om det görs en utgrävning i kyrkan, det råder dock delade meningar om en utgrävning skall göras.

Det finns de som anser att man bör lyfta på gravhällarna i tornet för att se vad som finns under golvet, kanske hittar man ledtrådar som kan hjälpa till att lösa gåtan om vem som var kyrkans donator. Kanske finns det inget alls under golvet men saken borde i alla fall undersökas ordentligt innan den avpolletteras.

Församlingen i Forshem vill att det skall grävas ut, det gör även biskopen i Skara stift, men varken Länsstyrelsen eller Västergötlands museum är intresserade av att detta blir av, och har sagt nej till en utgrävning. Anledningen är bl.a. att en sådan utgrävning inte skulle uppfylla de krav som ställs för en gravöppning i en kyrka.

Men det stora intresset för detta ämne och eventuella kopplingar till Aranäs kommer nog till slut att leda till att en utgrävning kommer att genomföras av den förmodade stormanna- och/eller korsriddargraven under tornet i Forshems kyrka.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com