Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till Rist arkiv  

Bokauktion nr 87

Föreningen för Västgötalitteratur håller sin 87:e bokauktion i Vara lördagen den 6 oktober. Lika osvikligt som att sommaren övergått till höst, lika osvikligt dukas bokborden upp för alla vänner av litteratur av och om oss västgötar.

Den som brukar besöka Bokmässan i Göteborg veckorna innan bokauktionen bör redan ha fått blodad tand. Bokbordet där med tillhörande dignande hyllor lockar både kännare och allmänt nyfikna i mängd. Och till Vara tar man sig alltså lite senare på året för det där lilla extra till den egna bokhyllan. Bokälskare är ett släkte för sig och bryr sig inte så mycket om alla nya mediavarianter som poppar upp. Och någon nedladdningsbar Västgötabok har jag inte hört talas om. Den som alltså vill förvärva en eller annan raritet måste alltså ställa in sig i ledet på Gymnasieskolan i Vara. Gäller även Jan Guillou som brukar rafsa åt sig Västgötalitteratur var helst han kommer åt, så förmodligen har han nya projekt med västgötsk anknytning på gång, denne anti-treminutare.

Vad bjuds då i år? Jo, som det står på första sidan i auktionskatalogen: "Kanske allra mest sällsynt: Svarta frun på Stohlberga av H. G:son Hogner. Handlingen utspelas på Stola säteri i Strö socken utanför Lidköping. Såvitt vi vet finns den i övrigt i bara ett känt exemplar på Kungl. Biblioteket i Stockholm".

Nu kan ju självfallet endast en bokauktionsbesökare bli vid den här rariteten. Övriga får bespetsa sig att fördela sina intressen, bud och pengar till övriga 699 utrop, ty så många är det den här gången.

Vad finns det då att hämta för en bokbiten Kinnekullebo? Jo, det är åtskilligt.

Vad sägs till exempel om ett litet häfte om 16 sidor med titeln "Eskilssons Kopparslageriverkstad (Medelplana)" Eller en kartong med skrifter från Kinnekulle till Kållandsö. Och däremellan liggande orter som börjar på begynnelsebokstäver mellan Ki och Kå. En bunt med skrifter om Husaby bjuds också ut.

"Västgötar i Stockholm" gavs ut 1943 och är bunden i ett halvfranskt band om 543 sidor. Det är kanske något för dagens utflyttade att botanisera i.

Det är ju 100 år sedan skalden och Lidköpingssonen Gunnar Wennerberg gick ut tiden och hans brevsamling har därför självklar aktualitet. Liksom S Taubes böcker i tre band från 1914-16 med titeln "Gunnar Wennerberg I-III". Utropsnummer är 597 resp 91. Och utropsnummer 50 är "G. Wennerberg: Gluntarne, en samling duetter för baryton och bas med ackompanjemang af piano".

"Aranaes, en 1100-talsborg i Västergötland" är titeln på en bok utgiven 1927 med B Schnittger och H Rydh som författare. Har ju också sin aktualitet. Utropsnummer 535.

G H Mellins bok Blomman på Kinnekulle från 1829 omfattar 142 sidor och har något nött halvfranskt band men verkar spännande på något sätt. Kinnekulle förekommer i flera olika sammanhang. Både Pehr KalmsWästgötha och Bohusländska resa, förrättad 1742, och C. von Linnés Wästgöta-Resa på riksens högloflige ständers befallning förrättad 1746 finns med på bokauktionen som utropsnummer 193 resp. 201.

N. Albertssons bok "Österplana hed. Ett alvarsområde på Kinnekulle" om 267 sidor från 1946 finns med i två olika utrop (170 och 232). J-E Anderssons Min hemsocken från 1958 och utgiven av Medelplana-Västerplana sockenbokskommitté har utropsnummer 237. Kunde ju vara idé att ropa in för den som vill följa pågående hembygdsboksarbete i J-E Anderssons spår.

Och apropå spår. Ett par järnvägsböcker ropas också ut. Lilla fina "Tåget till Kinnekulle" av pseudonumen Holger Brook med undertiteln "En bromsar- och stationselevs memoarer från 1956 har utropsnummer 289. Och som nummer 474 går ett antal järnvägsböcker, bl a A Malkes bok Skara-Kinnekulle-Vänerns Järnväg 1886-1903.

Det finns alltså en hel del intressant Kinnekullelitteratur att ropa hem för den som håller sig framme. Varför inte också fundera lite på utrop 442 "Till Kinnekulle. Skildring och litet historia." Denna skrift om 48 sidor från 1896 och med G Lindberg som författare gör vår samling komplett.

Ses vi i Vara?

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "Ristat av Rist". Skicka till ramky@telia.com DS.

 

««  Tillbaka till förra sidan