««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet     ««  Till Historia och Varia start  

Ann-Mari Östberg
Mail till Ann-Mari
001202
Skatter och skatter

Han [Gustav Vasa ] lärde sina fogdar att bli de gnetigaste skattmasarna i Europa, med kontroll över varenda gård och hushåll. (…) Det moderna Sveriges rötter i 1500-talet är inte stormaktsambitioner och kulturell glans -- sådant fick dröja till 1600-talet - utan skattestaten och statskyrkan. (Eva Österberg i DN:s millenniebilaga 1999)

Skatter har ju också en helt annan betydelse och i den bemärkelsen är Västergötland rikt, mycket rikt. I Skara står skatterna som spön i backen. Den vackra domkyrkan och den medeltida stadsplanen där runt omkring är värda att älska. Gamla biblioteket är en guldgruva för släkt-och hembygdsforskare; ett tyst och fridfullt ställe befolkat av vänliga människor. Där finns böcker, handskrifter och datorbaserade soldat- och emigrantregister.

Västergötlands museum är en annan skatt av ofantligt värde. De märkliga sköldarna från Kålland och det suggestiva bildspelet, liksom även den suveräna medeltidsutställningen. I museibutiken kan man köpa böcker, kartor smycken och andra presenter. En av Skaraborna delvis oupptäckt tillgång är museets bibliotek och handskriftssamling. Dessutom är föreläsningarna i museets regi excellenta.

Av oskattbart värde är också de för Västergötland (nästan) unika liljestenarna, som finns allra tätast i eller vid kyrkorna i Kinnekullebygden - var annars ? Deras ålder, ändamål liksom de fascinerande motiven är omdebatterade, men deras skönhet och formfulländning kan varje betraktare njuta av.

De medeltida kyrkorna , Läckö slott, hembygdsgårdarna är andra skatter att vörda och älska. Mitt hjärta klappar varmt för en liten stuga pietetsfullt bevarad i Fornbyn i Saleby. Stugan har stått i Trässberg och bebotts av några generationer soldater Kanon. Där fanns också tidigare några gamla gevär. De stals genom ett krossat fönster. Oersättliga konstföremål har på senare år stulits ur gamla byggnader och kyrkor, som av tradition stått öppna under somrarna. Många har därför numera stängt, så man kan inte längre göra spontana besök.

Västgötar upp till kamp för att skydda våra unika kulturskatter ! Håll ögonen öppna, slå larm om du ser något misstänkt vid kyrkor, bibliotek och museer. Många stölder är beställningsarbeten och säljs till samlare inom och utom landet.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -