Tillbaka till Hällekis Kurirens förstasida

vecka 39 - 1999

Bokauktion nr 80

Lördagen den 2 oktober borde jag egentligen ha tagit mig till Vara och gymnasieskolans aula för att vara med om Föreningen för Västgötalitteraturs 80:e bokauktion. Men eftersom "förhinder förelåg" så måste jag i stället nöja mig med att bläddra i och lite "dregla" över katalogens digra utbud.

Katalogen omfattar 636 utrop, alltifrån Allhems landskapsbok Västergötland från 1955 i rött klotband till S. Roths bok från 1973 om Gudhems klosterruin. Den sistnämnda kanske varit något för Jan Guillou att botanisera om i sin fortsatta skildring av Tempelriddaren från Aranäs, alltså Årnäs. Allhems landskapsböcker däremot har haft gemene man som målgrupp och finns fortfarande i många hem i "bögdera".

Apropå Guillou har jag "inside information" om att han i somras besökte Gudhems klosterruin för att på plats insupa miljön där, kanske för inslag i en kommande skildring om sin tempelriddare kan tänka. Trots lite "highbrow" uttalanden om Bokmässan som en stor personalfest för bokmarknaden, fanns han ändå på plats själv i egen hög person och kan kanske nästa år t o m lockas som gäst till Västgötalitteraturs monter.

Föreningen för Västgötalitteratur är annars inte en organisation som brukar uppträda på barrikaderna. I stället verkar den i det tysta, men väldigt idogt för sin sak. En gång i tiden under yrkesverksamma år var jag medlem i sammanslutningen men numera nöjer jag mig med ett årligt besök i föreningens digra monter på Bokmässan. Den montern var i år minst lika allsidig och lockande som förr. Västgötalitteratur spänner nämligen över ett synnerligen brett spektrum och en verkligt hängiven skara entusiaster håller Västgötaböckernas fana högt. De lär knappast ha några nedsuttna TV-soffor där hemma, men säkert väl insuttna och bekväma läsfåtöljer med några nyfunna favoriter inom bekvämt räckhåll.

Vara-auktionen innefattade bl a hembygdsforskaren Arthur Anderssons, Hällekis, efterlämnade litteratur, framförallt från Kinnekulle. Där ingick också en hel del geneologi, dvs böcker om släktforskning, samt den rätt ovanliga boken med titeln "Beskrifning öfver badorterna å Sveriges vestra kust - handbok för badgäster". Den skulle varit bra underlag/jämförelseobjekt för den badplatsliga jag upprättade i en av mina ristningar från i somras.

Förmodligen ingår auktionspost nr 128 också i Arthur Anderssons samling, alltså J-E Anderssons kända och prisbelönta skildring "Min hemsocken/Medelplana-Västerplana" från 1958 på 312 sidor och bunden i klotband. Den boken ägde jag själv en gång i tiden men den försvann tyvärr i samband med en flytt för 15 år sedan. Det hade verkligen varit roligt med ett återseende nu. En sak jag direkt minns när jag såg den här auktionsuppgiften var L-E Andersson notering om s k "lekstugor" bland ungdomen i mitten av 1800-talet. Lekstugorna var föregångare till senare tiders "bonn-fester" och var verkligen inga oskyldiga tillställningar om jag förstod avtydningarna rätt. Brännvinet flödade, smockorna hängde i luften och en och annan flicka lät sig förföras på höskullen.

Bland övriga utrop har jag hittat Einar Björes skildringar om "Lasse i berget" (av allt att döma grundat på hans synnerligen läsvärda artikelserie i NLT på 40-talet), F Collings "Vänerstranden av Skaraborgsbygden, omfattande Kinnefjerdings, Kinne och Vadso härader samt Mariestad" från 1936, gamle kollegan, numera Örebro-journalisten Lennart Jörälvs "Sällsamheter kring Vänern" i laminatband från 1990, Göran Liljenroths från Dalvik bok från 1985 om "Gum - Svea rikes navel", M Mannerfelts bok "Västergötland-Göteborgs järnväg" från 1948 och kanske den mest eftertraktade av dem alla, N.G Strömboms synnerligen initierade och allsidiga skildring om "Kinnekulle, Valle härad, Skara och Lidköping" från 1889. Det utbjudna exemplaret är dessvärre aningen nött och saknar annonsbilagan men boken som sådan har jag själv använt mig av som ledstjärna och följeslagare vid en expedition till fots från Råbäcks station upp till Kullens hjässa i samband med ett radioreportage i slutet av 70-talet. Det var strax innan Kinnekulleledens tillkomst och till och med så långt efter bokens utgivning gick det väldigt bra att följa i författarens fotspår.

Så här i internet-eran kan det alltså vara på sin plats att konstatera att det tryckta ordet på inget sätt hotas av de digitata erövringarna. Och apropå Bokmässan måste jag citera några i mitt tycke kloka ord av Stefan Barholm, förmedlare på Media Broker i en enkät i "Tidskrifter" 3/99: "Tryckta tidningar bör gå in på nätet för att behålla prenumerationsstocken. Risken är annars stor att någon annan gör en nätvariant. Man måste tillgodose alla behov och finnas både på papper och digitalt. I framtiden kommer prenumeranterna även att finnas på nätet".

Kanske något att tänka på för de tidningsutgivare som idag verkar i Västra Götaland, där bara en handfull hitills hunnit/vågat(?) ta Stefan Barholm på orden.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.