vecka 05 - 2000

Rolf Apelqvist
Växlingar

Det här med internet är en ganska fantastisk företeelse. Växtkraften har på inget sätt tagit slut, tvärtom. Och inte heller har fantasin hos alla som tagit till sig det här mediet mattats av det minsta, dagligen ser man exempel på motsatsen. Och den stora amerikanska medieaffären nyligen som jag redan berört i ett par kåserier i år, tycks ha skapat rejäla ringar på vattnet världen över. Och den uppblåsta it-ballong det pratats om i vissa finanskretsar verkar inte alls uppblåst utan än mer livskraftig än någonsin tidigare och miljarderna snurrar runt i en allt högre takt. Faktum är att just it-bolagen redan har börsvärden som vida överstiger den mer etablerade industrins. Så nog har it-världen ryckt till sig initiativet på allt fler områden.

Ett par färska exempel på omdaningen är dels postens aviserade nedläggning av postkontoren till förmån för bl a elektroniska tjänster, dels det faktum att det i dagarna etablerats ett nätverk med svenska nät-tidningar med den i varje fall delvis uttalade avsikten att bjuda pappersdrakarna motstånd. Hällekis Kuriren har inga andra ambitioner - i varje fall för dagen - än att vara ett nätetablerat organ för Kinnekulle med omgivningar och har därför inte uppvaktats av de här uppstickarna som mest siktar in sig på lite mer befolkningstäta regioner. Men man vet ju aldrig vad framtiden kan bära i sitt sköte.

Hur gör då papperstidningarna för att stärka sin roll i bruset? Ja, Dagens Nyheter, landets största morgontidning, har t ex valt väg. En av de båda chefredaktörerna är sedan 1 februari också verkställande direktör. Kanske ska det här ses mot den bakgrunden att DN i fjol kraftigt tappade i annonsmängd, och därmed intäkter, till förmån för just de nya medierna. Men det innebär också som tidningens kulturchef skriver, ett paradigmskifte i svensk press.(Paradigm betyder bl a tankemönster). Kanske har det amerikanska pardigmskiftet med det just rumsrena it-företaget American On Lines köp av mediemogulen Time Warner, som i sin tur sedan tog över musikjätten EMI, spelat roll för det som hänt i Sverige, dels med DN, dels med det blivande nättidnings-nätverket.

I den här turbulensen sitter Hällekis Kuriren vid ring-side och tittar på. Det ska bli verkligen intressant att följa utvecklingen av de kommande bataljerna både på hög och låg nivå. I Skaraborgs tidningsvärld märks ännu inga speciella tecken på anpassning till vad som håller på att ske i lite större sammanhang med cyber-förtecken. Men ytterst, tror jag, kommer det slutliga resultatet att påverkas av hur slutanvändarna/konsumenterna beter sig.

Kommer t ex människor med ovana att hantera de nya medierna kunna förmås att använda nätet för sina personliga affärstransaktioner, hämta ut pensionen, handla sina dagligvaror, meddela sig med släkt och vänner, söka jobb, köpa och sälja aktier och fonder och plocka ut just sin bit av nyhetsflöde, film, tv och musik. Med mera, med mera.

Så länge den målgruppen är så pass stor som den alltjämt är, så länge sitter dagens mediemakthavare säkert på sina stolar. Men jag tror inte de törs sitta overksamma så mycket längre till. De senaste siffrorna när det gäller svenskarnas nätsurfande pekar på att allt fler äldre människor vågat sig ut i den nya verkligenheten.

Ordet "anpassning" är nog det som är mest gångbart i den rådande verkligheten.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.