vecka 02 - 2000

Köptrohet

Lidköpingsborna är ett under av köptrohet framgår av en kommunal kartläggning som gjorts av inköpsvanor inte bara i Lidastaden utan även i Grästorp, Götene, Skara och Vara. Grästopsborna hamnar på den nedre halvan men så har de ju tre metropoler som drar. Lidköping är 'sig själv nog' för att prata med gamle Ibsen.

Det hela handlar nog i mångt och mycket om hur köpenskapen på respektive ort lyckats förvalta arvet från gångna tider och försiktigt anpassa utvecklingen så den mer lockar än skrämmer bort.

Om jag idag skulle försöka anlägga ett 50-årigt perspektiv på utvecklingen inte bara av handeln Lidköping och se vad som finns kvar från förra seklets mitt så har det väl onekligen skett förändringar till både det bättre och det sämre. Jag vill därför gärna vidga perspektivet till att även omfatta såväl idrott, som kultur- och nöjesliv.

För att ta det sistnämnda först; dagens filmutbud i Lidköping begränsas till Folkans salonger, där repertoaren följer den gyllene medelmåttans koncept (=inte roa eller oroa alltför mycket). Så det är med en viss saknad jag minns Röda Kvarn, China och Lidköpings Bio som verkligen tillsammantaget hade en enorm bredd för att vara i en småstad.

Likaså när man ville ut och dansa så fanns förutom Folkan och Folkets Park även Brottarhallen och när inte det räckte så var det inte så omständligt att ta sig till Skaraparken eller Göteneparken. Hällekisgårdens festplats i Källby var redan då ett minne blott.

Fikasugna hade kanske inte lika många kondis att välja på som idag men det känns bra att gamla storheter som Garströms och Söderströms väl försvarat sin plats mot anstormningen av nya ställen. Det är väl bara Kafé Trevnad som försvunnit och Freden som konverterats. Kommer du på fler gamla godingar, så hör bara av dig med ett mail.

I fråga om sport så dominerar ju bandyn, men vart blev det av fina lag som Sjödalen och Wästerlund? På fotbollsfronten har Heimer och LBK aldrig lyckats höja sig över genomsnittet och ifråga om handboll och hockey är det lika illa beställt. Tennisen hade ett uppsving, först på Sven Cederqvists tid och sedan när Anders Järryd tillhörde världseliten. Några skidåkare av toppklass finns det inte heller men blir det äntligen vinter på Kinnekulle kanske ett och annat nytt fynd ska kunna hittas i backe och spår nu i seklets begynnelse. Bordtennis var en höjdare på Buck Axelssons tid och han väntar väl fortfarande på sin överman. Brottningen tycks idag fundera hur man ska kunna komma igen efter flera framgångsrika decennier inte bara här hemma utan runt om i världen.

Men det är roligt för ens patriotiska hjärta att konstatera den stora trohet som visas handeln i Lidköping. Torget spelar naturligtvis sin avgörande roll men även traditionen att utveckla affärsverksamhet på ett ödmjukt sätt som ställer service och prisbildning i främsta rummet utan att därför göra avkall på den nödvändiga förtjänstbiten som krävs för att hålla vid liv och utveckla.

Fick jag lov att få några tusenlappar i näven för en dag och vandra runt på Lidköpings gator på inköpsrunda så skulle min väg från Vänersvik till Framnäs ungefärligen gå i dessa gamla och nya spår (mest gamla, kanske): Husvagns-Svenssons, Mema (fabriksförsäljningen), Björstigs Bilförsäljning, Sjölanders Specieriaffär (som blev Hjertbergs), Västerhavets Fisk, Birgers Konfektyrer, Rhodin & Sundbecks Järnhandel, Nilsson & Larssons Specieriaffär, Affärstryckeriet, Johannnebergs Blomsterhandel, Westerståhls Bageri, C Emil Gustafson Glas & Porslin, Frisör Sörensen, Kafé Trevnad, Frans Larssons Konfektionsaffär, Apoteket Lejonet, Bergwiks Konfektionsaffär, Defas Varuhus, Mjölkbaren, Albin Anderssons Bok-och Musikaffär, Lidköpings Bryggeri, E J Magnussons Järnhandel, Falkengrens Guld, Garströms Konditori, Monarks Cykelaffär, Strömbergs Färghandel, Silverknappen, Wänströms Bokhandel, Bröderna Andréns Bryggeri, Belfrages Konfektionshörna, Rådhuskonditoriet (mest för Läckökringlorna och det goda matbrödet), Andersson & Wahlqvists Foto, Wolds Päls, Elvira Nilssons Hattmodeaffär, Söderströms Konditori, Bröderna Leierths och slutligen Mellgrens Foto. Samt längst ut åt Framnäs till Alfred Jubels Brädgård.

Kanske har jag glömt något, kanske tar jag också en sväng till Götene med de hundralappar som blivit över och besöker Bröderna Ahlbinos Herrekipering och Karlges Järnhandel.

Se´n får det nog vara sluthandlat för den här gången. Men tycker nog jag varit ganska köptrogen.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.