Tillbaka till Hällekis Kurirens förstasida

vecka 42 - 1999

1000 års jubileet och Olof Skötkonung

Nästa år är det ju 1000-års firande i Husaby med stor pompa och ståt, men vem var egentligen denne Olof Skötkonung som döptes i Husaby.

Husaby kyrka Olof föddes troligen 980, hans far var Erik Segersäll men det råder delade meningar om vem som var modern. Men enligt traditionen så var det Sigrid Storråda, hon var dotter till en Västgötsk hövding som hette Skoglar Toste, men det kan även ha varit Gunhild som var moder till Olof, hon var dotter till en furst Mieszko av Polen.

Olof tillträdde som kung omkring år 995 efter faderns död. Samma år lät han prägla mynt med hjälp av en engelsk myntmästare som var i Sven Tveskäggs tjänst, på mynten stod det "REX AN COL" och som enligt vissa kan ha betytt "Kung av Kullen (Kinnekulle?).

Vid det berömda slaget vid Svolder år 1000 så besegrade Olof tillsammans med Sven Tveskägg den norske kungen Olav Tryggvason (Olav den helige), och troligen fick Olof en del av Norge efter detta slag.

Husaby källa Det var troligen år 1008 som Olof lät döpa sig i Brigidakällan i Husaby tillsammans med sin familj och hovfolket av missionären Sigfrid.

Enligt vissa källor så skall Olof ha varit den första kung som regerade över hela det dåtida svenska riket, men några bevis för detta finns inte. Troligen hade Olof svårt att hävda sig i Mälarregionen där hedendomen höll sig kvar väldigt länge och han återvände kanske till det kristna Västergötland efter sina försök att vinna inflytande i Uppsverige, vilket även flera kungar söderifrån försökte och hade stora problem med.

Olov Haraldsson lade beslag på Olofs besittningar i Norge runt år 1019 och det skapade motsättningar mellan länderna, men man kom fram till en förlikning i Kungahälla. Samma år gifte Olof bort sin dotter Astrid till Olov Haraldsson vilket måste ha lett till att banden mellan länderna stärkt en aning.

Olof Skötkonungs grav enligt traditionen Även sin dotter Ingegärd gifte han bort detta år med en furst Jaroslav från Ryssland (Gårdarike). Jaroslav hade kommit till Sverige för att försöka värva krigare som skulle hjälpa honom att erövra Kiev.

Olofs son Anund Jakob blev medregent till Olof innan denne dog, det är dock osäkert när detta inträffade och hur många år de regerade tillsammans. Olof Skötkonung avled troligen i Husaby år 1022, då 42 år gammal.

Historien om Olof och hans öden och äventyr kommer vi nog att få ta del av i det bygdespel som man nu planerar att uppföra i samband med jubileet nästa år i Husaby.