Statsministern invigde byggstart av Skaraborgs första motorväg

Regnet fullkomligt vräkte ner och åskan mullrade hotfullt när invigningen av byggstarten på den nya E20-sträckningen mellan Lundsbrunn och Holmestad skulle ta sin början vid lunchtid på måndagen. Invigningsplatsen på Ledsjöåsen förvandlades snabbt till en veritabel leråker och besökarna fick ta skydd så gott det gick under paraplyer och uppställda partytält.

Statsminister Göran Persson anländer i ösregnet till Ledsjö.

Vid 13-tiden stängdes E20 av vid Ledsjö så att statsministern med följe kunde passera och ta sig fram till invigningsplatsen efter att ha spisat lunch på Lundsbrunns Kurort. När talen påbörjades regnade det fortfarande ymnigt, först ut av talarna var kommunalrådet Bo Bergsten som bl.a. sa att även om vädret inte var det bästa så var detta en glädjens dag i kommunen då man nu äntligen fick inviga byggstarten på den motorväg man så länge kämpat för. Övriga talare var regionrådet Kent Johansson och Vägverkets Generaldirektör Ingemar Skogö.

Kommunalrådet Bo Bergsten

Den nya sträckningen av E20 mellan Lundsbrunn och Holmestad blir 12 kilometer med en vägbredd på 18.5 meter, kostnaden beräknas till 320 miljoner kronor. Byggstarten kunde tidigareläggas då Götene kommun lånar ut 265 miljoner kronor till staten Regionen står som medfinansiär och betalar samtliga räntekostnader.

Invigningsbesökarna trängde ihop sig under sina paraplyer.

- Våra insatser gör vi för företagens och jobbens skull och för att få en hållbar tillväxt i Västra Götaland säger regionutvecklingsnämndens ordförande, regionrådet Kent Johansson (c). Dagens projekt, Lundsbrunn - Holmestad, är ett exempel där regionen genom att betala räntekostnaden kan medverka till att utbyggnaden av en strategiskt viktig vägsträcka kunnat tidigareläggas.

Monica Green sökte skydd för regnet under sin partiordförandes paraply.

Under de närmaste åren har också den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen en ekonomisk beredskap att medverka till ytterligare planeringsinsatser och förskotteringar som motsvarar objekt för cirka 1,5 - 2,0 miljarder.

Mörka moln hotade med mer regn och åska

- Jag hoppas att den svenska regeringen, oavsett sammansättning, också i framtiden är beredd att samverka med vår region för tillräckliga anslag till bra vägar och järnvägar, och att man inte heller, när det behövs, är rädd för att samspela om förskotteringar för att snabba på projekteringar och byggstarter genom förskottering, menar Kent Johansson.

Solen sken en stund på Persson i talarstolen.

När det var statsminister Göran Perssons tur att ta plats i talarstolen så upphörde plötsligt regnet och solen tittade fram en kort stund. I sitt tal nämnde han bl.a. att det kan tyckas konstigt att man medverkar till ett motorvägsbygge när vi står inför en energikris. Men det är bara en tidsfråga innan andra bränslen tar över efter oljan, och bilismen kommer att vara kvar och dessutom att öka.

"Första spadtaget", statsministern inviger.

När det kommer att finns en färdig fyrfältsväg hela sträckan mellan Stockholm och Göteborg det vågade inte Persson sia om. Men troligen inte under nästa mandatperiod och knappast under mandatperioden efter det, sade statsministern.

Trängsel runt tårtan, men det räckte till alla och blev över.

Så var det då dags för "det första spadtaget". - Nu kommer ett stort skådespel att utbryta, om Vägverkets tekniker har gjort sitt jobb vill säga, nu trycker vi, sa Persson. Och spadtaget denna dag fick symboliseras av ett fyrverkeri i rött som detonerade över åkrarna i den sträckning som motorvägen kommer att ha efter det att Persson tryckt ner utlkösaren.

Alla var inte helt nöjda.

Som avslutning på invigningen bjöds alla på en specialdesignad tårta med utseende av den nya motorvägen, och därtill en kopp kaffe som säkert smakade bra för alla genomblöta besökare.

Göran låter sig väl smaka av motorvägstårtan.

Artikeln publicerad: 060814


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com