Artikeln publicerad: 090914
HYUNDAI i10 EV – premiär med hög spänningsfaktor



När Hyundai i dagarna visar upp den nya stadsbilen i10 EV (Electric Vehicle) i Frankfurt är det en premiär där elen spelar huvudrollen på mer än ett sätt. Det handlar om den senaste modellen inom märkets miljöprogram "Blue Drive" som har siktet inställt på att göra Hyundai världsledande inom ren och miljövänlig bilteknologi. I i10 EV hittar vi den modernaste miljötekniken idag.

Den nya modellen är en ren elbil med en räckvidd på 160 km på en laddning. För att uppnå detta har man bland annat utvecklat en rad komponenter som ska ersätta den klumpiga och tunga hydrauliska utrustning som återfinns i vanliga konventionella bilar. Genom ett så kallade "x-by-wire-system" har man uppnått en totalvikt på endast 1000 kg. Till exempel arbetar servostyrning, bromsar, kylning till batterier och motor, vattenpump och luftkonditionering enbart med hjälp av el.

Ny batteriteknik är också en bidragande orsak till lägre vikt och samtidigt bättre effektivitet. Den 49 kW starka elmotorn drivs av ett 16 kW-batteri som använder sig av LiPoly-teknologi (Lithium Ion Polymer) och som har en rad fördelar framför andra typer av batterier.

Laddningen kan ske på två sätt. Dels med vanlig 220V hushållsström som är långsammare, men billigare om laddningen sker under natten då elpriserna är lägre. Dels genom 413V industriström som tillåter betydligt snabbare laddning. Med 413V kan batteriet laddas till 85 procent under en 15 minuter lång kaffepaus. Med 220V är batteriet fulladdat på fem timmar.

De nya LiPoly-batterierna håller längre och tar mindre plats än andra batterier. Jämfört med ett nickel-metall hybridbatteri ger LiPoly samma styrka med 30 procent lägre vikt, 40 procent mindre volym och 12 procent bättre effektivitet. Dessutom håller de laddningen 20 gånger längre och är mer motståndskraftiga mot temperaturförändringar vilket ökar livslängden. Självurladdningen är mindre än en tredjedel av den hos ett nickel-metall hybridbatteri.

LiPoly har också stora fördelar jämfört med ett lithium-oin-batteri. Det är rent fysiskt mer hållbart och klarar fler urladdningar innan kapaciteten börjar avta. Det tar 20 procent mindre plats och kostar mindre att tillverka. Formen är också mycket lättare att anpassa till hur bilen är konstruerad.

LiPoly är också stabilare både vad gäller temperatur och mekanik. Något som ökar säkerheten jämfört med andra idag existerande system. Omfattande tester har bland annat visat att LiPoly har lägre arbetstemperatur än dagens NiMH och Li-Ion-batterier.

Fakta:

  • Längd x bredd x höjd 3565 x 1595 x 1550 mm
  • Vikt 1000 kg
  • Luftmotståndsvärde 0,33 Cd
  • Räckvidd 160 km
  • Acceleration 0-100 km/h 15,0 sek
  • Topphastighet 130 km/h
  • Elsystem motor 360 V
  • Max effekt 49 kW vid 11500 varv/min
  • Max vridmoment 21 Nm vid 2670 varv/min

Pressmeddelande från: Hyundai Bilar AB