Artikeln publicerad: 090912
Gråsparvarna kommer till Folketshus



Varje år försöker Hällekis Samhällsförening att anordna någon form av kulturevenemang i byn och redan i våras kontaktades den lokala sånggruppen "Gråsparvarna" för att höra efter om de var intresserade av att komma och uppträda då det var länge sedan de sjöng och spelade i Hällekis.

Egon Österberg som är gruppens ledare sa då att de var fullbokade under våren men kom igen i höst. Och nu har det beslutats att det blir ett samarrangemang mellan Hällekis Samhällsförening och Gråsparvarna lördagen den 3 oktober klockan 18.00 i Folketshus i Hällekis med gratis inträde. Under Cafékvällen kommer det att bjudas på sång och musik ur gruppens repertoar och det kommer även att finnas möjlighet att köpa fika och lotter samt möjlighet att lämna en frivillig gåva till en specifik hjälpaktion.

Gråsparvarna reser runt i hela Skaraborg och uppträder på mängder av pensionärsmöten, hembygdsträffar, auktioner m.m. I deras digra sångpärm finns sånger för alla tillfällen, kyrkliga som profana, och man försöker anpassa repertoaren efter sammanhanget. En allsång kan man även räkna med under kvällen. Det råder en hjärtlig stämning i gruppen och man har roligt tillsammans när man är ute och sjunger, och en och annan rolig historia brukar även dyka upp.

Här berättar Egon Österberg lite om Gråsparvarna och deras bakgrund:

Gråsparvarna började sjunga ihop för fem år sedan, gruppen hämtades ur en tillfällig sånggrupp från måndagsträffen i Österängs Bygdegård som jag spontant kallade för "Isterbandet" då alla som fick vara med måste väga minst 70 kg, därav namnet,

Hösten 2004 fick vi en del förfrågningar och jag plockade ihop några gubbar som jag hört skulle passa in i en mindre kör och därefter har det tillkommit några så nu är vi 10 st, Lennart Gustafsson 63 och Egon Johannesson är 87, snittålder på sparvarna är 73 år.

År 2006 spelade vi in en Cd o kasset för att ha med när vi ute och sjöng. Allt överskott beslutad vi då att ge till välgörenhet. Att detta skulle ge ett sådant reslutat kunde vi inte drömma om och nu med facit i hand har vi förmedlat 80.000 kronor, det mesta till barnhem i Rumänien, Afrika, Indien och Colombia med flera platser. Även inom landet har gåvor gått till välgörenhet bl.a. Hospice Gabriel.

År 2006 hade vi 76 bokningar men märkte att så kunde vi inte hålla på varför vi nu försöker att boka 1gång/vecka. Före sommaren fick vi vara med på Skaraborgstoppen i Radio Skaraborg med sången "Glöm inte bort dina vänner". Att vi skulle komma på första plats sex gånger och andra plats fyra gånger på de tio gånger man får vara med får vi väl ta som ett tecken på att det fortfarande finns de som vill lyssna och tycker om den typ av sång o musik vi framför.

Den 5 september i år var så dags för att spela in en ny Cd som vi räknar med skall vara klar att presentera och sälja i samband med den Café - sång och musikkväll i samarbete med Hällekis Samhällsförening den 3 oktober kl 18.00 i Folkets Hus Hällekis.
Under kvällen kommer en gåva att tas upp till Kinnekullebygdens missionär, Lena Johansson, som är verksam i Argentina. Önskemål har framkommit om ett bidrag till
vattencisterner som kostar omkring 4-5.000:-/ st. Där kan kollektiva jordbrukare fylla på och hämta vatten. Varje kollektiv består av ca 150 personer som skall förses med vatten och det uppstår ofta problem när vattenbilen kommer. Gåvan kommer sedan att förmedlas genom Göran Gustafsson som tillsammans med fru och syster Ann-Christin åker och besöker Lena senare i höst.