Artikeln publicerad: 090909
Sven-Bertil Taube kommer till Vara Konserthus

Sven-Bertil Taube kommer till Vara Konserthus den 13 september för att sjunga sånger och berätta om Evert Taubes kärlek till Provence. I Taubes översättning framförs även Är gryningen redan här av Lars Johan Werle. Dessutom kan ni beskåda Bo Holténs nya verk, en komposition av Gunnar Eriksson samt diktläsning av och med Katarina Frostenson.

Den 13 september kommer Sven-Bertil Taube till Vara Konserthus för att sjunga sånger av Evert Taube och berätta i intervjuform om Everts stora kärlek för Provence.
— Ett stort och unikt möte emellan några av svenska musiklivets tungviktare, säger Martin Bagge, ordförande för Visakademien som står bakom festivalen Rosor och Riddare, om mötet mellan artisterna på Vara Konserthus.
Evert Taubes prosabok Vallfart till Trubadurien och Toscana använd som avstamp, då han, genom hans stora historieintresse, tog sig till gamla Provincia, från Katalonien i väst till Lombardiet i öst.

Rilkeensemblen

Sven-Bertil Taube framför sina sånger i tonerna av Rilkeensemblen, som bildades 1980 av Gunnar Eriksson, arrangör och dirigent för bl.a. Göteborgs Kammarkör.
Ensemblens repertoar består främst av ny musik i samarbete med vår tids stora tonsättare. Rilkeensemblen har spelat i ett flertal skivor och utsågs till årets kör i Sverige 2004.

Nya verk

Vid konserten uppförs två nya verk — ett av den danske tonsättaren Bo Holtén baserad på medeltida kärlekslyrik - Rota Veneris.
— Det är tonal musik med rötter i medeltida körmusiken. Martin Bagge fortsätter, det är inte vanligt med två nya verk - varav ett uruppförande - av två nutida kompositörer.
Det andra verket är en komposition av Gunnar Eriksson inspirerad av Katarina Frostensons diktsamling Endura.
- Vacker lyrik och vackra dikter inspirerad av Katarernas grymma öde, säger Martin bagge.
Katarina Frostenson, författare och dramatiker, medverkar även med egen diktläsning. Förutom det framförs Är gryningen redan här, en sångcykel av Lars Johan Werle, som vi kanske minns för hans musik till Tage Danielssons Animalen.
Vid flygeln finner vi Harald Svensson, pianist och kompositör. Han har arbetat med en rad av jazzens stora bl.a. trombonisten Eje Thelin, och utsågs till Sveriges jazzartist 1998.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus