Artikeln publicerad: 090907
Enkla, billiga alkolås äntligen på väg

För bara 3 000 kronor kan alkolås nu bli standard i nya bilar. Det nya alkolåset är enklare, billigare och ger säkrare utslag än de som finns på marknaden idag.

- För oss som drivit den här frågan i många år känns de nya, enkla och billiga alkolåsen som ett stort steg framåt, säger MHF:s Tom Bjerver i nya numret av tidningen Motorföraren.

Det är teknikföretaget Autoliv i Vårgårda som nu är i slutfasen med sitt utvecklingsarbete av det nya alkolåset.
- Det här kan bli alkolåsens stora genombrott, säger Håkan Pettersson på Autoliv, som forskat fram den nya, enkla alkolåstekniken.

Det räcker med en lätt vindpust från munnen riktad mot sensorn i bilens rattnav. Man blåser från en decimeters håll och slipper därmed det ohygieniska plastmunstycket. Svaret kommer efter några sekunder och sedan kan bilen startas om allt är OK.

Tom Bjerver på MHF är mycket nöjd med den nya alkolåsutvecklingen. Om cirka ett år räknar han med att det finns färdiga produkter att montera in i bilarna direkt från fabrik.

- Vi räknar med att de nya alkolåsen blir standard i alla nya personbilar ganska snabbt. De är effektiva och billiga. Samtidigt kan vi rädda uppåt 100 liv per år om alla bilar får alkolås, säger Tom Bjerver.

På måndag den 7 september börjar den stora trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand, som MHF traditionellt inbjuder till. Här finns 400 av Sveriges främsta experter och beslutsfattare inom trafikområdet på plats - bland annat riksdagens trafikutskott. Mycket talar för att nyheten om de nya alkolåsen fokuseras i Tylösandsseminariet nästa vecka.

Pressmeddelande från: MHF