Artikeln publicerad: 090902
Toyota testar nytt säkrare alkolåssystem



Toyota och dess dotterbolag Hino Motors Ltd testar nu ett helt nytt alkolåssystem. Till skillnad från dagens alkolås är det nya systemet beröringsfritt. Dessutom registreras en bild av föraren i samband med provtagningen.

Alkolåssystemet är utformat för att vara både säkert och enkelt att använda. Innan fordonet kan startas måste föraren blåsa lätt på alkotest­enheten, som alltså inte behöver hållas mot läpparna. Alkolåset har betydligt högre precision jämfört med dagens alkolås. Enheten är även försedd med en digitalkamera, som tar en bild av föraren, för att säkert identifiera vem som gör provet. Om utandningsprovet ger utslag varnar systemet föraren alternativt låser fordonets tändning, beroende på hur hög halt av alkohol som uppmätts. Både provresultatet och bilden lagras automatiskt i fordonets digitala färdskrivare.

Utvecklingen av alkolåset har pågått i två år och ska nu testas i större skala. Tillsammans med sin lastbilstillverkare Hino har Toyota installerat systemet på lastbilar och andra fordon hos japanska transportföretag för en tre månader lång testperiod. Även landets departement för infrastruktur och transporter deltar i testet, som pågår mellan 1 september och 30 november.

Efter avslutat test kommer testresultaten att överlämnas till det departementsutskott i Japan som bevakar och ansvarar för utvecklingen av ny teknik som ska motverka rattfylleri. Toyota avser också att använda resultatet för att vidareutveckla systemet ytterligare.

Pressmeddelande från: Toyota Sweden AB