Artikeln publicerad: 090901
Skarpt Gripenuppdrag i Baltikum avslutas

Under perioden maj till augusti har det tjeckiska flygvapnet övervakat luftrummet över de baltiska länderna på uppdrag av Nato.

Under perioden maj till augusti har det tjeckiska flygvapnet övervakat luftrummet över de baltiska länderna på uppdrag av Nato. Foto: Gabor Zord

Idag måndag den 31 augusti lämnar Tjeckien över bevakningsuppdraget av det baltiska luftrummet till Tyskland. Då man summerar de fyra månaderna kan man konstatera att Gripenplanen varit i luften i 400 timmar. Uppdragen har utförts under 336 flygpass.

Förutom de regelbundna patrulleringarna har den tjeckiska styrkan utfört åtta incidentuppdrag. Och chefen för den tjeckiska kontingenten major Jaroslav Mika är mycket nöjd med sin personal och sina Gripenplan.

Chefen Jaroslav Mika är mycket nöjd med sin personal och sina Gripenplan. Foto: Gabor Zord

- Jag kan inte vara annat än nöjd över vad vi har åstadkommit under de här fyra månaderna. Det har varit intensivt men våra Gripenplan har tillsammans med den support vi fått från Sverige fungerat helt enligt våra planer.

Den tjeckiska kontingenten har med fyra Gripenplan varit stationerad på flygbasen Šiauliai i Litauen. Personalstyrkan från Tjeckiens sida har varit 60 personer. Tyskland, som nu tar över Natouppdraget, har 150 personer för sina Eurofighter. Det indikerar hur resurseffektivt Gripensystemet är.

Under uppdraget i Baltikum har FMV haft ett ökat åtagande mot normalt vad det gäller reservdelar och utbytesenheter.

- Det är bara att gratulera det tjeckiska flygvapnet till en mycket väl genomförd operation. Det visar vilken professionell aktör man är och det visar också Gripensystemets kvaliteter, säger Per Nilsson, projektledare för Tjeckienprogrammet vid FMV.

Pressmeddelande från: FMV