Artikeln publicerad: 090517
Biståndspantare i Götene på plats 22 i Sverige



Götene ligger på plats 22 bland Sveriges kommuner när det gäller att skänka sina pantpengar till bistånd. Under 2008 har kommunens konsumenter skänkt 3,6 procent av panten till bistånd genom att trycka på den gula Biståndsknappen på pantautomater i Coop-butikerna. Bistånd via Biståndsknappen ger fattiga människor verktyg att själva bekämpa fattigdomen.

De som är bäst i Sverige på att trycka på den gula Biståndsknappen är konsumenterna i Vaxholms kommun som ger 8,0 procent av sin pant till bistånd. Om biståndsviljan vore lika hög i alla Sveriges kommuner som i Vaxholm skulle biståndet via Biståndsknappen öka från drygt 6 till knappt 23 miljoner kronor. Om all pantning i Coops butiker gavs till bistånd skulle det sammanlagda beloppet uppgå till 285 miljoner kronor.

- Vi var oroliga för att donationsviljan skulle minska i och med lågkonjunkturen. Men vi ser ännu ingen nedgång. Vi är mycket tacksamma för alla de pantare som hjälper till att bekämpa fattigdomen, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Kooperation Utan Gränser.

Det är fortfarande en minoritet av kunderna som trycker på Biståndsknappen, men andelen växer.

- Det är glädjande att allt fler väljer att skänka panten till bistånd. Pantpengarna gör stor nytta. Två plastflaskor kan exempelvis räcka till papayafrön som ger 10 fruktträd i östra Afrika, säger AnnMari Naeve, insamlingsansvarig Vi-skogen.

Av Sveriges 290 kommuner hade 215 kommuner en Biståndsknapp under 2008.

Pressmeddelande från: Kooperation Utan Gränser