Artikeln publicerad: 090430
WHO går från pandemifas fyra till fem

Vid ett extrainsatt möte onsdag kväll beslutade WHO att gå från pandemifas fyra till pandemifas fem med anledning av att den nya influensan H1N1 (tidigare kallad svininfluensan) fortsätter att spridas.

– Det som är viktigt nu är att alla i Sverige som håller på med någon typ av samhällsviktig verksamhet snarast går igenom och återigen ser över sin pandemiplanering. Det gäller särskilt sjukvården som också måste ha en ökad bevakning för att uppmärksamma om smittan kommer till Sverige, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen.

Hälsoexperter världen över har väntat på att ett nytt virus skulle utvecklas och börja spridas över världen. Nu ser vi ett nytt influensavirus som sprids men där tillgänglig information talar för en relativt mild sjukdom som kan behandlas i de allra flesta fall. Influensa är en virussjukdom som vi ser varje vinter och där framför allt de äldre och de mycket unga blir allvarligt sjuka.

Sverige och övriga europeiska länder har under senare är förbättrat sin beredskap för en pandemi väsentligt och är nu relativt väl förberedda för att hantera en pandemi.

– Det är självklart att människor är oroliga, men beredskapen är god. Det är viktigt att reaktionerna på den nya influensan är i paritet med de faktiska riskerna och att man inte vidtar åtgärder som gör mer skada än nytta. Det arbetas för närvarande hårt, både inom WHO och i de flesta länder, på att få fram information som kommer att hjälpa oss att minska konsekvenserna av smittspridningen så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.

Pressmeddelande från: Socialstyrelsen