Artikeln publicerad: 090430
Straffskatt på vindkraft hotar utbyggnaden

Hushållens intresse för att köpa ägarandelar i vindkraft har frusit till is. Orsaken är den nya skatt som Skatteverket vill införa, efter att ha omtolkat gammal lagstiftning. Efter en interpellationsdebatt i riksdagen förra veckan står det klart att finansminister Anders Borg stödjer Skatteverkets linje. ”Vi hoppas nu att du och centerstämman kan sätta ner foten och visa att centern vågar ta strid för att se till att regeringens långtgående mål för vindkraften inte bara är tomma ord.” Det skriver o2 Vindel och Naturskyddsföreningen i ett gemensamt öppet brev till näringsminister Maud Olofsson i dag.

– En uttagsskatt på ägarandelar i vindkraft blir spiken i kistan för den delägda vindkraften om den införs. Bara ryktet om skatten har minskat efterfrågan på vindandelar med 90 procent, säger Linda Magnusson, vd på o2 Vindel.

– Ska vi nå våra vindkraftsmål kan vi inte kortsluta privatpersoners möjligheter att bidra till en positiv utveckling, det är ju tvärtom smart om de som bort på orten också får njuta av sin egen elproduktion. Om inte regeringen ändrar på detta hänger inte energipolitiken ihop, säger Svante Axelsson generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Energimyndigheten har slagit fast att andelsägande i vindkraftverk är en nyckelfaktor för en framgångsrik utbyggnad av vindkraften. Cirka 10 procent av Sveriges vindkraft ägs i dag av vanliga konsumenter som köpt ägarandelar motsvarande sin egen elförbrukning. Men nu hotar en ny uttagsbeskattning denna växande marknad.

Hushåll som investerat i vindkraftandelar betalar för sin förnybara el på flera sätt. Bland annat betalar de ett marknadsmässigt pris på cirka 13 öre för drift, underhåll och administration av vindkraftverken. Det är detta pris som Skatteverket och finansministern vill jämföra med det högre marknadspriset på elbörsen Nordpool, och straffbeskatta hela mellanskillnaden.

– Man får inte glömma att andelsägaren själv har gjort hela investeringen i vindandelarna och står för kapitalkostnader som är avsevärt högre än den lilla 13-öringen. I det ”marknadspris” på el som Skatteverket vill jämföra med ingår naturligtvis kraftbolagens egna kapitalkostnader, så jämförelsen blir djupt ologisk, säger Linda Magnusson.

Energimyndigheten har tvärtom efterlyst åtgärder som uppmuntrar till delägande i vindkraft, eftersom det ökar acceptansen för vindkraftsprojekt bland lokalbefolkning och kommuner.

Naturskyddsföreningen och o2 Vindel vill nu att Maud Olofsson och centern ska försvara vindkraften. Det öppna brevet avslutas: ”Ni gav vika för moderaternas och folkpartiets krav på att tillåta ny kärnkraft. På centerstämman den 5-7 maj hoppas vi att ni sätter ner foten och stoppar straffskatten på vindkraft!”

Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen