Artikeln publicerad: 090430
Nytt vittnesmål om UFO-observation på Kinnekulle under 70-talet

Verklighet eller fiction - är väl en fråga som många ställs inför när dom stöter på något onaturligt och oförklarligt. För många personer blev detta dock en realitet en kväll i augusti 1974 då en märklig observation av ett stort flygande föremål gjordes i bland annat Kinnekulleområdet. Denna händelse som senare kom att kallas "Kinnekulleaffären" skrev HK om i oktober förra året under rubriken "Ett UFO-besök på Kinnekulle".

Läsarna uppmanades även att höra av sig till tidningen om de hade något att berätta om detta. Men det förblev tyst ända fram till för någon dag sedan då HK kontaktades av en person som varit med om händelsen och nu efter många år valt att berätta om det han då upplevde.

Vi kan kalla honom Krister, vilket förstås inte är hans riktiga namn då han för tillfället vill vara anonym, en man i övre medelåldern med ett förflutet som gör att hans berättelse knappast kan avfärdas som rena fantasier. Tid och plats bestämdes och en intervju gjordes med Krister som berättade följande:

Jag och min kompis hade varit på Intim i Skövde och sett en film, efteråt satt vi och småpratade en stund och som vanligt så satte jag på polisradion som vi hade i bilen, den brukade alltid vara på då vi båda var hängivna radioamatörer. Jag hade alla baskristaller för Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad och frekvenserna söktes av automatiskt och stannade när det fanns någon aktiv kommunikation. Vi åkte hem från Skövde och när vi stannat bilen så låste polisradion på en frekvens, det var basstationen i Skövde som kallade på en bil då en person inrapporterat att han sett en kraftig rökstrimma över Billingen, den låg inte så högt upp att den kunde missuppfattas som ett moln utan liknade snarare någon form av utsläpp, troligen från ett flygplan. Den inrapporterande personen undrade om polisen hört något om detta då han misstänkte att det kunde röra sig om en olycka. Polisen visste inget men sände upp en bil till Billingen för att undersöka saken.

Detta tyckte vi var väldigt intressant så vi gick inte in utan satt kvar i bilen och lyssnade på kommunikationen. Polisbilen åker upp till Billingehus och bort mot TV-masten och rapporterar till basstationen att han kunde sen rökstrimman men inte någon nedslagsplats eller bränder. Bilen åkte sedan vidare mot Lerdala berg då vindriktningen var därifrån och en eventuell nedslagsplats kunde ligga lite längre bort.

Nu tyckte vi det började bli riktigt intressant så vi tog bilen och försökte hänga efter, vi kom i kapp polisbilen uppe på Billingen vid den långa raksträckan före Lerdala men vi höll avstånd för att inte skulle bli upptäckta. Polisen hittade inget och rökstrimman var nu på väg att lösas upp så polisbilen vände tillbaka till Skövde och det gjorde vi också, lite besvikna men ändå glada för att ingen olycka inträffat.

När vi var på väg in i Skövde så sprakade till i polisradion igen, det var basstationen i Skövde som meddelar den tidigare polisbilen att avvakta lite då man fått in ett samtal från telefonkiosken vid Kinnekullegården, det var en man som sett någonting som kanske kunde knytas an till den rökstrimma som synts över Billingen. Polisbilen omdirigerades och fick nu sätta kurs mot Kinnekulle för att undersöka saken. Jag och min kompis följde inte efter till Kinnekulle utan åkte hem och parkerade men stannade kvar i bilen och fortsatte lyssna för att följa händelseutvecklingen, klockan är nu ca 22.30.

Polisen var en aning skeptisk till detta då mannen skulle ha sett en jättestor farkost av något slag, men då det kunde härhöra från rapporten med ett eventuellt störtat flygplan så var det bäst att skicka en bil för att undersöka saken. När polisen kom fram till Kinnekulle efter ca en halvtimme så träffade de mannen som ringt, jag tror han var reseförsäljare i kläder, han hade åkte mellan Mariestad och Lidköping och fått syn på något i luften över Kinnekulle och blev nyfiken och åkte dit för att kolla vad det kunde vara.

Den första rapporten från polismannen på Kinnekulle till befälet i Skövde var väldigt speciell och det var nästan så att håret reste sig på armarna. Polismannen verkade vara väldigt skärrad och rädd för att inte bli trodd och sa:
-Det här jag kommer att säga nu är något så otroligt att jag knappt tror på vad jag själv ser , men det jag ser är det jag ser. Det är inget som jag hittar på utan det som jag verkligen ser, om det sen är så i verkligheten eller vet jag inte.
Detta upprepade polismannen flera gånger för att förklara för befälet att han verkligen såg detta. Han berättade sen att han såg en cigarrformad farkost som var fullständigt ljudlös, enormt stor, och drev i sydostlig riktning. Polisbefälet trodde inte på honom utan frågade om han drog en historia, men polismannen stod på sig och förklarade än en gång att detta var vad han faktiskt såg och lät sen försäljaren berätta sin historia för befälet.

Fler polisbilar kom till platsen då Lidköpings polisdistrikt troligen fått in rapporter från närliggande ort eller om Skövde kontaktade Lidköping för att höra efter om de sett något, jag är inte helt säker på hur det förhöll sig. En polisman som legat vid flyget kom till plats, han kunde bedöma avstånd och höjd och uppskatta storleken på föremålet. Även denna polisman poängterade att han bara rapporterade vad han såg och inget annat. Jag minns inte exakt vad polismannen angav för höjd för det cigarrformade föremålet men längden uppgav han till ca 600 meter. Han såg även runda gluggar på föremålet där det strömmade ut ljus och mindre föremål som lämnade det stora och mörka cigarrformade objektet som nu sakta glider bort från deras position.

Efter en tid så anslöt allt fler och fler och till slut var det 10 till 12 polisbilar på plats och ser på detta föremål. Beslut togs från polisledningen att man skulle kontakta närliggande flygflottilj för att höra efter om de hade någon märklig övning i området eller något annat som kunde knytas till denna observation. Om så inte var fallet så verkade polisen mycket angelägna om att det upp ett spaningsplan för att undersöka saken då poliserna nu är helt säkra på att någonting svävar över dom i luften, någonting som dom inte betvivlade då flera poliser såg samma sak. Det blev tyst i polisradion en stund sedan kontaktas polisen på Kinnekulle av sitt befäl igen och får reda på att det råder totalt flygförbud och inga plan får sändas upp. Men flottiljen kände till händelsen och visste att det fanns aktivitet i luften över Kinnekulle.

Poliserna stod kvar och observerade föremålen i några timmar och då hade även jag och min kompis bestämt oss för att åkte upp till Kinnekulle för att titta. Nu var klockan runt ett på natten och det var mörkt men väldigt stjärnklart, när vi kom upp mot Kinnekulle mötte vi hela raden av polisbilar som var på väg ner från berget, kvar vid Kinnekullegården står endast klädförsäljaren. Nu fick vi bekräftelse på att detta verkligen hänt och inte var någon fejkad radioutsändning som förekommit i USA på 50-talet. Vi pratar med försäljaren och han berättar samma historia som vi tidigare hört på polisradion, samtidigt ser vi själva en mörk skugga, men utan detaljer och inga små föremål, sakta försvinna in i mörkret. Vid denna tidpunkt upphörde all aktivitet på polisradion och inget mer hördes om denna händelse.

Följande veckor så gick jag igenom tidningarna och letade efter vad man skrivit om händelsen, om de olika förklaringar som fanns, luftballonger, hägringar och andra naturliga fenomen. Jag väntade bara på att få läsa polisrapporten om denna händelse men inte ett smack hördes om den kommunikation som vi avlyssnat på radion under den aktuella kvällen, det var och förblev tyst. Inte ett enda uttalade från alla de poliser som varit på plats under kvällen och det rörde sig säkert om mellan 15-20 man.

Även om vissa små detaljer fallit i glömska under åren så minns jag detta väldigt väl och har funderat en hel del på vad jag hörde den kvällen i radion. Kanske kan min berättelse även uppmuntra andra som varit med att berätta sin historia om denna händelse även om man genom åren valt att hålla tyst om detta.


Samma uppmaning som i förra artikeln är väl på sin plats. Har du som läsare några minnen av denna händelse, skriv då gärna några rader och berätta om detta så kanske det blir en uppföljare till denna artikel. Det vore extra intressant om någon av de poliser som var på plats ville uttala sig och ge sin syn på händelsen. Självfallet får du vara anonym om du så önskar, använd gärna formuläret på Hällekis-Kurirens sida "Om HK" för din text om du inte vill sända e-post.