Artikeln publicerad: 090429
Göta kanal öppnar för säsongen - Maten i fokus längs Göta kanal



Nu öppnar slussarna för en fullspäckad säsong. På fredag den 1 maj öppnar Göta kanal slussarna till en ny kanalsäsong med kulinariska höjdpunkter och ett kryssningsutbud större än någonsin. En av årets särskilda satsningar är att lyfta fram den matkultur som finns i området längs med hela kanalen.

– Under juli lyfter vi bland annat regionens närproducerade råvaror i satsningen Mat & Möten med ett 10-tal matevenemang, som kockdueller och grillfester med temat lokalproducerat, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

Mer än 3 miljoner väljer att besöka Göta kanals upplevelseområde varje år. Området rymmer många välbesökta klassiker och dolda pärlor. En av årets särskilda satsningar är att lyfta fram den matkultur som finns i området längs med hela kanalen. Bondens Creperi i Söderköping och Brittas Nära Kött i Norsholm, är exempel på kulinariska stopp med både restaurang och lanthandel som saluför egen- och närproducerad mat.
– Göta kanal kantas av många charmiga krogar och pensionat med matupplevelser alldeles intill kajkanten, säger Anna Meyer.

Fler skräddarsydda kryssningspaket

Utbudet av olika kryssningspaket är större än någonsin i år och dagens tio Göta kanalbåtar har fått förstärkning av kanalbåten m/s Lindön II som ska trafikera sträckan mellan Motala och Berg. De senaste årens trend med fler och kortare semestrar har gjort att 2-dagarskryssningar med övernattning i land blivit särskilt populära, ett exempel är att upptäcka Göta kanal med både cykel och båt under två dagar med ett kombinerat båt och cykelpaket.

Historisk sjösättning vid Göta kanal

En av sommarens höjdpunkter är sjösättningen av hjulångaren Eric Nordevall II den 6 juni vid Forsvik. Eric Nordevall II är en rekonstruktion av den första generationens ångfartyg som ursprungligen byggdes för att trafikera Göta kanal.

Mycket mer än båtliv

Kanalbåt är inte det enda sättet att ta sig längs Göta kanal, allt fler upptäcker kanalen med cykel. Utbudet av paket är stort, må-bra-paket med cykel och spa eller cykelpaketet med guldkant med kulinariska stopp och boende på hotell eller kanske kombinera cykel och kanot för en lite äventyrligare semester.

– Att cykla längs kanalen är enormt populärt och fortsätter att öka. Konceptet att cykla i kanalmiljö mellan matupplevelser och slussar är en upplevelse utöver det vanliga, säger Anna Meyer.

Läs om fler spännande höjdpunkter längs Göta kanal i sommar på www.gotakanal.se

Ett urval av höjdpunkter längs Göta kanal under sommaren 2009:

  • Mat & Möten, under juli arrangeras ett 10-tal matevenemang längs kanalen i Västergötland.
  • Det blir allt från kockdueller till grillfester och kräftskivor med kända matprofiler.
  • ”Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet” spelas in längs med kanalen från maj
  • Hjulångaren Erik Nordevall II sjösätts den 6 juni i Forsvik och bogseras till Motala för
  • isättning av ångmaskin och ångpanna. www.nordevall.com
  • Premiär för ångslupen ”Moa” som går korta kanalturer från Söderköping i juli
  • Karlsborgs fästning fyller 100 år och firar det den 6 juni
  • Kryssningspaket Spännande avkoppling tar resenärerna på m/s Sandön, boende på kanalhotell och äventyrstur på Karlsborgs dramatiska fästning.
  • En perfekt dagstripp, ta tåget till Töreboda, där väntar kanalbåten m/s Ceres och en fem timmars kanalresa till Karlsborg, bussning tillbaka till Töreboda, ta tåget hem allt på samma dag.
  • Färjan Lina fyller 90 år, Sveriges minsta reguljära färja över Göta kanal i Töreboda. Färden tar 20-25 sek och kostar 50 öre.
  • ”Fri fart på Göta kanal” klassisk fartfest och nostalgiskt kanalrace vid Museihuset i Ljung den 25 juli. Gamla mahognybåtar och gnistrande krom. www.museihuset.se
  • Visioner vid vatten, nytt kanalkonstverk i Töreboda med vernissage den 6 juni
  • Sveriges längsta kafferep, kaffe och sju sorters kakor från Sjötorp till Mem, 10-12 juli
  • Kräftival i Motala den 1 augusti, fiska och ät kräftor under festivalstämning med god musik och tävlingar.

Pressmeddelande från: Göta kanal