Artikeln publicerad: 090428
Många visningar på Vårrundan!

Under Vårrundan öppnas kyrkorna på Kinnekulle åter för visningar och egna besök. Under första helgen i maj hålls två visningar vardera i de tre mest efterfrågade kyrkorna som samtliga är av medeltida ursprung. Forshem och Fullösa visas på lördagen och Västerplana på söndagen. I Forshem, Fullösa och Medelplana finns kyrkvärdar på plats stor del av helgen för att svara på frågor och visa inventarier.

I Forshem kombineras visningen av kyrkan med en reseberättelse i församlingshemmet från det som ibland kallats för kontrasternas och mångfaldens land: Jordanien. Anja Praesto berättar om sina många intryck från besök i det gästfria Mellanöstern. Cia Lantz ställer ut foton som visar på kontraster mellan stad och land, hav och öken och möten med såväl prinsar som brödbakerskor. Intresset för Jordanien har sin upprinnelse i projektet Vi har ju mötts förr på Västergötlands museum i Skara. I samband med arbetet kring bok och utställning knöts många kontakter och vänskapsband som sedermera resulterade i ett antal resor till Mellanöstern. Anledningen till att föredraget förläggs just till Forshem är kyrkans anknytning till Det heliga landet och Jerusalem. Det finns också möjlighet att titta närmare på riddarutställningen i församlingshemmet. I det närbelägna pilgrimshärbärget visas akvareller, fotografier och olika typer av hantverk på temat Det blommande berget och dess orkidéer med kyrkvärden Marie Torvad som utställningsansvarig och sammanhållande kraft.

I Fullösa kyrka kan man bese de vackra liljestenarna i vapenhuset och höra kyrkvärden Ingrid Lindh berätta om socknen och kyrkans rika väggmålningar. I Västerplana är det Sonja Liljenberg som visar runt besökarna. Sonja är en av församlingens internationella ombud som engagerar sig i arbetet för Hela Världen.

Vårrundan avslutas även detta år med Vitsippssöndag i Medelplana kyrka på söndagskvällen. Kyrkan kommer då att vara smyckad med vitsippor och det blir sång av solisten John Kluge, som senast gästade kyrkan på juldagen. Margaretha Lännewall leder musikgudstjänsten och vid orgeln finns Margareta Johansson.

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling