Artikeln publicerad: 090427
Rekordtidig skörd av årets färskpotatis

Sveriges första frilandsodlade färskpotatis plockades i helgen på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Det är den tidigaste skörden någonsin. Det gynnsamma vårvädret i kombination med förbättrad odlingsteknik har möjliggjort den rekordtidiga skörden. Sorten på de allra första knölarna är som vanligt Swift.

- Vi kan konstatera att det stabila vårvädret har varit bra ur sättningssynpunkt då många odlare har satt sin potatis under en relativt kort period. Normalt brukar arbetet med sättningen pågå under ytterligare ett par veckor, beroende på ostadigt väder och regn, säger Jens Eriksson, marknadsansvarig på Svensk Potatis.

Ett fåtal av de totalt cirka 200 färskpotatisodlarna i Sverige tävlar om att vara först med skörden. I år, liksom i fjol, har det inte gått att utse en enskild vinnare. Årets premiärskörd med 55 kilo färskpotatis representeras av följande tre odlare:

Arnold Ebbesson, leverantör till Grönsaksmästarna AB, Helsingborg
Lars Grönkvist, Boarps grönsakshall samt egen gårdsbutik, Boarp
Joakim Lundqvist, Sydgrönt, Helsingborg

Intresset för de allra första primörerna är stort. Ett antal grossister och kockar har följt utvecklingen för att få tillgång till de allra första knölarna. Premiärskörden har köpts av en beställare i Mora, Mattias Dahlgren på Grand Hôtel i Stockholm, Andreas Hedlund på restaurang Pontus i Stockholm, Sabis Fältöversten i Stockholm samt ICA Almö Livs på Tjörn.

Priset för premiärskörden hamnar på cirka 500 kronor per kilo. Men redan till Valborg beräknas priset sjunka till cirka 200 kronor per kilo. Allt med reservation för väder och vind. Årets skörd kommer förutom sorten Swift även innehålla ett antal nya sorter som Arrow och Magda.

Traditionsenligt kommer delar av premiärskörden avsmakas av speciellt inbjudna gäster på Långbro Värdshus utanför Stockholm. Fredrik Eriksson tillagar varsamt de ädla primörerna tillsammans med nässelsill och strömming.

- Det finns många vårtecken på den gastronomiska kartan och där lyser färskpotatisen tydligt. Det är en riktig premiärkänsla och starten mot en härlig sommar där råvaran alltid blir bättre och bättre, säger Fredrik Eriksson, kökschef på Långbro Värdshus.

Pressmeddelande från: Svensk Potatis