Artikeln publicerad: 090427
240 000 skräpplockare städar Sverige från norr till söder



95 566 deltagare i Västra Götaland, 15 296 deltagare i Skåne, 42 942 deltagare i Stockholms län och ytterligare tiotusentals deltagare i övriga län. Totalt 241 533 personer har hittills anmält att de under några vårveckor med start vecka 17 kommer att visa att de bryr sig om sin närmiljö genom att plocka skräp - och fler kommer det att bli. Det är dags för Stiftelsen Håll Sverige Rents årligen återkommande Nationella Skräpplockardagar, en öppen manifestation mot nedskräpning. Rekordmånga kommuner har i år valt att engagera sig i kampanjen som ett sätt att komma åt problemet med skräpet.

-Uppslutningen runt Skräpplockardagarna sprider sig till fler kommuner för varje år och det märks. Antalet deltagare slår rekord för femte året i rad, säger Joakim Brodahl, kampanjledare på Stiftelsen Håll Sverige Rent. För oss är det en bekräftelse på att nedskräpningen är en konkret miljöfråga som verkligen engagerar, oavsett var i landet man bor.

Det är framför allt skolor och förskolor som deltar i manifestationen, men även privatpersoner, föreningar och företag finns bland deltagarna. I år är det särskilt många kommuner som har engagerat sig i manifestationen och flera av dem har utformat lokalt anpassade aktiviteter inom ramen för egna projekt, bland annat Gävle med "Rena Gävle", Enköping med "Skräpa Upp" och Karlstad med "Håll Karlstad Rent".

Skolgårdar, parker, skogspartier och kyrkogårdar kommer att rensas på skräp under Skräpplockardagarna, liksom stadskärnor och områden runt bostadsrättsföreningar. Många kombinerar skräpplockningen med andra aktiviteter som tävlingar, tipspromenader, teateruppvisningar och mycket annat. Skräpplockardagarna koncentreras till vecka 17 men infaller olika veckor i olika delar av landet beroende på var snön har försvunnit. Se vad som händer i ert län/kommun på www.hsr.se/skrapplockardagar

För att uppmuntra landets kommuner att aktivera sina invånare utlyser Håll Sverige Rent tävlingen Årets kommun 2009. Den kommun som under Skräpplockardagarna engagerar flest deltagare, proportionerligt till antalet invånare, belönas med utmärkelsen. Priset delas ut i början av juni.Utmärkelsen har tidigare gått till bland andra Enköping och Södertälje.

Med de årliga Skräpplockardagarna vill Håll Sverige Rent sätta den ökande nedskräpningen och dess konsekvenser i fokus och visa på att individen kan åstadkomma förändring med en så enkel handling som att plocka upp skräp. Syftet är att på sikt förändra människors attityder och beteenden så att nedskräpningen minskar. Årets Skräpplockardagar inleddes officiellt lördagen den 18 april med ett skräpdyk i Slussen i Stockholm där 15 dykare fick upp ett ton skräp, inklusive 2 kg hasch.

Pressmeddelande från: Stiftelsen Håll Sverige Rent