Artikeln publicerad: 090427
Svininfluensa – vad gör Socialstyrelsen i detta skede?

Socialstyrelsen har ansvar för att samordna smittskyddsarbetet i Sverige och är kontaktpunkt i det internationella samarbetet i smittskyddsfrågor inom EU och WHO. Socialstyrelsen rapporterar också om läget till regeringen.

När det gäller svininfluensa handlar det i nuläget om att följa informationsflödet kring sjukdomens allvarlighetsgrad och spridning. Omvärldsbevakningen, framför allt internationellt, har förstärkts. Samverkan har etablerats mellan olika myndigheter internationellt och nationellt, men också regionalt och lokalt.

I samverkan med andra myndigheter tar Socialstyrelsen ställning de rekommendationer som WHO och Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, kommer med när det gäller exempelvis reserestriktioner.

Sverige har beredskapslager av antiviraler, läkemedel som används för behandling av influensa för utsatta grupper och som också skyddar den som får medicin mot att bli smittad. F.n. görs en översyn av tillgänglighet och distributionsvägar. Regeringen har också fått uppdaterad information om beredskapslagren.

Information som kan användas av nationella aktörer, hälso- och sjukvården och andra har tagits fram och hålls uppdaterad. Exempel är en FAQ om svininfluensa för allmänheten och ett underlag för hälso- och sjukvårdens handläggning av svininfluensa.

Pressmeddelande från: Socialstyrelsen