Artikeln publicerad: 090424
Mobilt bredband en dyr historia på semestern

Semestern börjar närma sig och snart kommer många svenskar att ge sig av utomlands i jakt på sol och bad. Men man bör tänka efter en extra gång innan man packar med det mobila bredbandet - för det kan ge chockhöga räkningar!

Mobilt bredband har gjort succé i Sverige. I slutet av februari rapporterade analysföretaget IT Research att det under 2008 såldes 656 600 enheter för mobilt bredband, och prognosen är att det under 2009 kommer att öka med 30 procent till 850 000 enheter (källa: Telekom idag). Med enheter räknas exempelvis USB-modem och datorer med inbyggd 3G-modem.

- Priskriget mellan operatörerna har gjort att många användare valt att skaffa enbart mobilt bredband, istället för vanliga Internetanslutningar, säger Tommy k Johansson, IT-bloggare och chefredaktör på tidningen Allt om PC. Med ett fast pristak är det en prisvänlig och enkel lösning för kunder som vill kunna surfa och skicka e-post.

Den stora fördelen med mobilt bredband är att det går lätt att koppla upp sig var man än befinner sig. Med modemet inbyggt i den bärbara datorn räcker det med ett musklick för att vara på nätet. Befinner man sig då utanför den svenska teleoperatörens nät, kan räkningen komma som en chock.

- En kollega berättade för mig om sin kamrat som hade haft datorn med sig i Tyskland för att surfa lite och titta på några YouTube-filmer, berättar Tommy k Johansson. När familjen kom hem väntade en räkning på över 40000 kronor. Det är sinnessjukt mycket pengar för en vanlig barnfamilj.

Utomlands gäller inte längre det fasta pristaket. Det är viktigt att läsa igenom avtalet för sin operatör och kontrollera priserna via deras hemsida, innan man kopplar upp sig från utlandet. Priserna räknas per överförd megabyte (MB) och det varierar mellan drygt 20-150 kronor beroende på land.

- Sitter du på ett hotell i Turkiet och läser fem artiklar på Aftonbladet, kommer det att kosta närmare 400 kronor*, förklarar Tommy k Johansson. Skulle du ladda ner en film från The Pirate Bay hamnar prislappen på närmare 100000 kronor**.

För att undvika chockräkningar gäller det att hålla koll på vad det kostar och att man inte laddar ner för mycket.

- Vill du ta med ditt mobila bredband på utlandssemestern, tänk på att surfa snålt, fortsätter Tommy k Johansson. Ladda inte ner några filer, titta inte på strömmande video eller lyssna på radio och musik via nätet. Håll dig till vanliga webbsidor och stäng av bilder, Flash och andra extrafunktioner.

Tommy k Johanssons blogg är Sveriges största IT-blogg med 8000 unika besökare om dagen, och finns på http://blogg.tkj.se. Pressbilder på http://blogg.tkj.se/pressbilder/ lösenord "media".

Exempel på priser:

* Telia, Norge: 20 kr/MB
* Telenor, Finland: 25 kr/MB
* Tre, Danmark: 25 kr/MB
* Telia, Spanien: 85 kr/MB
* Telenor, Turkiet: 124 kr/MB
* Tre, Thailand: 120 kr/MB

Exempel på trafikmängd:

* 5 sidor på DN.se: 4 MB
* YouTube-klipp 4:40 minuter: 11 MB
* YouTube-klipp 4:40 minuter (hög kvalitet): 26 MB
* SR-radio 10 minuter: ca 8 MB
* Ladda ner ett musikalbum: ca 90 MB
* Ladda ner en film: ca 800 MB
* Ladda ner en DVD-film: ca 4700 MB

* Räknat med Telenors pris på 124 kronor per MB.

** Räknat på att en film är 800 MB stor och med Telenors pris på 124 kronor per MB.

Pressmeddelande från: TkJ Data & Media