Artikeln publicerad: 090422
Vårrundan - kultursatsning som blev etablerad folkfest



Den 3 maj 2003 var det stor invigningsfest av den nya och stora kulturella satsningen "Vårrundan" i Stenbrottet på Kinnekulle, Det var för Kinnekulles del en helt ny idé att locka besökare till bygden, bakom projektet stod Charlotte Backman, Eva Maria Friberg och Ylva Wirtberg.

Det blev dundersuccé redan första året, besökare kom i tusental till bygden för att se vad de olika medverkande aktörerna hade att erbjuda, äta en bit mat eller bara njuta av naturen. Vårrundan förde även det goda med sig att de olika aktörerna knöts tätare till varandra, tidigare hade merparten agerat på egen hand, nu ingick man ett gemensamt nätverk som gagnade alla och man fick mer kraft bakom t.ex. annonsering.

Vårrundan hade kommit för att stanna och konceptet utvecklades år från år, fler aktörer anslöt sig, även ett antal utanför själva Kinnekulleområdet. Besökarna anammade idén och många återkommer varje år till Kinnekulle den första helgen i maj då Vårrundan går av stapeln för att se vad som erbjuds.

I år är det 80 aktörer som medverkar, några av dessa för första gången. Huvudkoncentrationen av aktörer är förstås på och kring Kinnekulle men det finns även aktörer i Österäng, Äskekärr, Götene, Lundsbrunn, Källby och andra platser i närområdet. På varrundan.kinnekulle.se kan du läsa mer och ladda hem årets programfolder med tillhörande karta.

Vårrundan vill visa upp det mesta och det bästa av vad trakten har att erbjuda. Konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer, det bjuds på guidningar, naturvandringar, aktiviteter, musik, skådespel och mycket annat.

Vårrundan är nu en etablerad folkfest som i år arrangeras den 2 och 3 maj. En bra utgångspunkt är Pilgrimsgården i Husaby där det finns en samlingsutställning där alla medverkande aktörer visar upp sin verksamhet, här kan man utifrån denna information lägga upp sin egen Vårrunda och besöka de ställen som verkar mest intressanta.

Lördagen den 2 maj kan du nu även åka taxibuss mellan de största besöksmålen på Vårrundan till en kostnad av 50 kr per person, biljett köps på taxibussen och gäller hela dagen. Tidtabell finns här!