Artikeln publicerad: 090421
Mer än varannan svensk kan inte säkra sitt trådlösa nätverk

Allt fler kommunicerar trådlöst, såväl hemma som på andra platser. Men mer än varannan svensk som har ett trådlöst nätverk hemma, vet inte hur de ska ställa in det för att göra det säkert. Det visar en undersökning från kommunikationsmyndigheten PTS. Nu publicerar PTS tre kortfilmer på Internet för att visa hur man kan göra sin trådlösa kommunikation säkrare.

Ett oskyddat trådlöst nätverk kan ställa till med problem för ägaren. Till exempel kan någon avlyssna din trafik eller använda ditt nätverk, och ditt unika IP-nummer, för att ladda ner olagligt material.

Säkert - om det används på rätt sätt

Över 90 procent av dem som använder trådlösa nätverk hemma känner sig alltid eller oftast säkra när de använder nätverket. Men samtidigt svarar 55 procent att de inte vet hur de ska gå till väga för att säkra det trådlösa nätverket.

-Trådlös kommunikation är generellt sett säker om man använder den på rätt sätt, men det finns risker man bör känna till. Vi hoppas att våra råd och filmer ska bidra till en ökad säkerhet, säger Christoffer Karsberg, chef för enheten för säkerhet och adressering på PTS.

Tre filmer på Youtube informerar och ger råd

Med de tre kortfilmerna på Internet vill PTS informera om hur du säkrar ditt trådlösa nätverk, hur du ställer in Bluetooth på mobilen och hur du kommunicerar trådlöst säkrare på stan.

Filmerna finns på www.youtube.com/myndighetenpts, och på PTS webbplats, www.pts.se/internetsakerhetsfilm. Där finns även fler goda råd om Internetsäkerhet, liksom på www.surfalugnt.se.

Pressmeddelande från: Post- och telestyrelsen, PTS