Artikeln publicerad: 090421
Hela Sverige satsar på Simkunnighetens dag

På lördag den 25 april arrangeras Simkunnighetens dag för första gången. I 153 simhallar runt om i landet - från Trelleborg i söder till Pajala i norr - kommer det att sjuda av simkunnighetsaktiviteter.
- Redan det första året har vi fått ett fantastiskt gensvar. Det ska bli väldigt spännande att se utfallet av Simkunnighetens dag. För Svenska Simförbundet är det oerhört viktigt att fler barn och vuxna ökar sin simkunnighet, säger Anders Höglund, simkunnighetsansvarig, SSF.

Tanken med Simkunnighetens dag är att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Förhoppningen är att det på sikt ska ordnas aktiviteter i simhallar i landets samtliga kommuner.
- I år är det aktiviteter i ungefär 130 kommuner, vilket är bra men ändå inte tillräckligt, fortsätter Anders Höglund.
Simkunnighetens dag är ett samarrangemang mellan Svenska Simförbundet, Svenska Badmästarförbundet och SSF:s huvudsponsor E.ON.
Att testa sin simkunnighet genom märkestagning, bl a genom Vattenprovet* är givna inslag under Simkunnighetens dag. SSF och E.ON står tillsammans för 10 000 Vattenprovsmärken. Det innebär att de som tar Vattenprovet får märket gratis.
- Simkunnighet ligger E.ON varmt om hjärtat. Därför är E.ON sedan 2006 huvudsponsor till Svenska Simförbundet. Det är mycket engagerande att genom aktiviteter som Simkunnighetens dag och Skolsimmet, bidra till målet att alla barn i årskurs tre ska vara simkunniga 2012, säger Jenny Holmström, sponsringsansvarig på E.ON Nordic.
Utöver det genomförs två tävlingar i anslutning till dagen. Dels: "Vem blir bästa arrangör av simkunnighetens dag". Första pris är 10 000 kronor. Dels en tävling för alla: "Varför är det bra att kunna simma" tipsfrågor och slogan om varför det är bra att kunna simma. I den senare består priserna av resepaket och biljetter till Göteborgoperan.

Aktiviteterna under Simkunnighetens dag kommer att pågå under hela lördagen. Information om tävlingar och en förteckning över vilka simhallar som är med finns på www.simkunnighet.se.

* Vattenprovet går ut på att du, i enlighet med de nordiska simförbunden och livräddningssällskapens definition på simkunnighet klarar av att "falla i vattnet och få huvudet under vattenytan, ta dig upp till ytan och därefter simma 200 m varav 50 m på rygg på djupt vatten"

Pressmeddelande från: Svenska Simförbundet