Artikeln publicerad: 090420
Sex gånger fler fall av vägglöss i svenska hem sedan 2004

Vägglöss är bland de värsta skadedjur som hus- och lägenhetsinnehavare kan råka ut för och blir allt vanligare i Sverige. I takt med ökat resande och mer import från exotiska länder ökar antalet svenska hem som drabbas av vägglöss. Under 2008 anmäldes sex gånger så många fall som under 2004.

- Många tänker inte på att man kan få med sig vägglöss hem från semestern, men det finns några enkla sätt att skydda sig, säger Håkan Franzén produktspecialist Hus och Hem på Trygg-Hansa. En lätt åtgärd är att alltid ställa resväskan på en stol istället för på golvet vid väggen eftersom vägglusen är en dålig klättrare.

Lusen är svårbekämpad och det kan krävas flera saneringar och ett ihärdigt plockande från kläder och möbler innan man blir av med de oönskade hyresgästerna. Det som gör det så svårt att få bukt med vägglössen är att de kan klara sig utan föda i upp till ett år.

- De flesta Villahem- och Fritidsbostadsförsäkringar täcker kostnader för sanering på grund av skadedjur som vägglöss. Hemförsäkringen täcker däremot inte. Bor man i hyreshus ingår normalt skydd mot skadedjur i fastighetsägarens Fastighetsförsäkring såvida fastighetsägaren inte aktivt har valt bort det, säger Håkan Franzén.

Statistik från Nomor, Trygg-Hansas samarbetspartner vid sanering av skadedjur, visar att antalet svenska hem som drabbas av vägglöss har ökat markant. År 2004 anmäldes 60 fall och 2008 anmäldes hela 367 fall.

- Väldigt få förknippar sina bett med vägglöss varför många anmäler ganska sent. Det försvårar bekämpningen i och med att vägglusen förökar sig snabbt. Den lägger 200 ägg, 4-5 om dagen i normal rumstemperatur, säger Magnus Bergsten på Nomor. Dessutom verkar det finnas skamkänslor i att anmäla vägglöss vilket kan bero på att vägglöss förr i tiden förknippades med ett smutsigt hem.

Fakta Vägglusen - Cimex lectularis

  • Vägglusen finns i Mellan- och Sydeuropa samt Asien och andra exotiska länder.
  • En fullvuxen lus lever ca ett år och blir 5-8 mm.
  • De är rödbruna i färgen och mörknar när de sugit blod.
  • Lössen gömmer sig i väggsprickor och bakom tapeter under dagen. Äggen läggs på mörka ställen.
  • Nattetid kommer lusen fram och suger blod. Lusen kan suga i sig sju gånger sin egen vikt på tio minuter.
  • Bettet ger upphov till en rodnad som vanligtvis försvinner ganska snabbt. Vissa kan drabbas av en svag allergisk reaktion, men även om betten kan vara obehagliga så sprider vägglusen vad man vet idag inga sjukdomar.
  • Kackerlackor, mjölbaggar och pälsängrar är än så länge betydligt vanligare än vägglöss i hemmen.

Tips: Sanera bagaget efter en resa genom att stoppa det i frysen i täta påsar, helst även väskan eller lägg bagaget i en bastu.

Pressmeddelande från: Trygg-Hansa