Artikeln publicerad: 090417
Kraftig ökning av antalet sökande till Högskolan i Skövde

Ansökningarna till höstens utbildningsprogram vid Högskolan i Skövde har ökat med drygt 20 procent jämfört med hösten 2008, trots antagningsstoppet på sjuksköterskeprogrammet.
- Det visar att Högskolan i Skövde är ett attraktivt lärosäte och att vi står oss väl i konkurrensen med andra universitet och högskolor, säger Leif Larsson, rektor vid Högskolan i Skövde.

Ökar 20 procent

I går kl 12.00 kunde landets universitet och högskolor börja summera och analysera antalet sökande höstens utbildningar, då VHS, Verket för högskoleservice, stängde ned ansökningstjänsten studera.nu. Intresset för att studera vid Högskolan i Skövde har ökat kraftigt jämfört med förra året.
- Till höstens utbildningsprogram noterar vi en ökning med över 20 procent, vilket känns väldigt roligt. Vi har även tidigare i år märkt av det ökade intresset, dels genom fler studenter under våren, dels genom ett stort antal sökande till våra sommarkurser, säger Leif Larsson.

Distansutbildningar och dataspel

Bland annat märks ett ökat intresse för butikschefsprogrammet, hälsocoachprogrammet och export- och importprogrammet, alla tre distansutbildningar lokaliserade till olika lärcentra runt om i landet. En annan utbildning som fördubblar antalet förstahandssökande är designingenjörsprogrammet. Även intresset för dataspelsprogrammen ökar kraftigt. Dataspelsutveckling med inriktning mot design har till exempel ökat antalet förstahandssökanden med över 100 procent, från 67 individer till 138 individer.

Stora kullar och lågkonjunktur

- Generellt ser vi en ökning för de flesta av våra utbildningsprogram, även om det naturligtvis finns utbildningar där ökningen är marginell. Det är dock mycket positivt att vi ökar så kraftigt trots att vi inte kan ta in några sjuksköterskestudenter i höst, säger Leif Larsson.
Han tror att den kraftiga uppgången dels beror på stora studentkullar, dels på lågkonjunkturen med stor arbetslöshet som drabbat Västra Götaland hårt.
- Vi har engagerat oss mycket i de problem som finns på arbetsmarknaden och varit väldigt aktiva när det gäller att fånga upp människor som blivit varslade eller arbetslösa, jag tror att det engagemanget gett avtryck i det ökade söktrycket.

Efterantagning pågår

Även om ansökningstiden gick ut den 15 april, finns det möjligheter att lämna in en ansökan i efterhand. Under hela våren och sommaren pågår efterantagning till de kurser och program där det finns platser kvar.
- Den som lämnar in en efteranmälan har goda möjligheter att komma in på utbildningar eller fristående kurser om man har rätt behörighet och om det finns platser kvar när den ordinarie antagningen är klar, säger Leif Larsson.

Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde