Artikeln publicerad: 090417
Årets första isättning av regnbågslax i Stenbrottet



I den konstgjorda fiskesjön som finns i Stenbrottet strax utanför Hällekis sätter Götene Sportfiskeklubb årligen ut ca 4000 regnbågslaxar, mellan april till november, med en vikt på ca 0,5 - 1 kg. Under fredagseftermiddagen av det dags för Jörgen och Michael från Hällekis att utföra årets första transport av fiskar till sjön.



Regnbågslaxarna hämtar man i Ugglebo hos Taavi och Alf Pöntynen som där driver Vänerns Laxodling. Tranporten av fiskarna görs i en rostfri tank monterad på en släpkärra, luft pumpas i behållaren under transporten för att fiskarna skall få tillräckligt med syrerikt vatten. Om tranportvägen hade varit längre så skulle man även fått tillsätta rent syre, enligt Alf.



Regnbågarna som i dag sattes i har en vikt på ca 0,5 kilo och är mellan 2-3 dm långa, senare under säsongen så ligger vikten på mellan 1-2 kg. Laxodlingen köper in ynglen som då väger ca 10 gram och placerar ut dom i nätkassar med ytterst finmaskiga nät. Vartefter fiskarna växer byter man till burar med större nätmaskor. Redan efter fyra månader så har vikten ökat till ett halvkilo, ett halvår senare har man nått slaktvikten på 2,5 kilo. En tredjedel av de odlade laxerarna går till utsättning i fiskesjöar resterande slaktas, fryses och säljs sen till olika rökerier i södra delen av landet.



De fiskar som sätts ut i Stenbrottet växer inte lika snabbt som de odlade och kommer att ligga på ca 1 kg till hösten om de överlever sommarens sportfiskare. Någon enstaka lax i Stenbrottets sjö som lyckas med konststycket att lura alla fiskare under några år kan komma upp till en vikt på ca 2,5 kilo.



För att få fiska i Stenbrottet krävs självfallet ett fiskekort, detta kan köpas för 100 kr hos COOP Nära i Hällekis, bensinstationen i Källby och på några platser i Götene. Kortet gäller under en dag och då får man ta upp tre regnbågslaxar. Det går att fiska i sjön under hela året, även på vintern. Årligen säljer man ungefär 1200 fiskekort till intresserade sportfiskare från när och fjärran, naturupplevelsen i Stenbrottet får man på köpet.