Artikeln publicerad: 090416
Inför skrotpremie på regeringens vårproposition!

Den viktiga och efterlängtade skrotbilspremien saknades när finansminister Anders Borg i dag presenterade vårpropositionen. Länder som Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike har redan infört skrotpremier med goda resultat för ekonomi, miljö och trafiksäkerhet. Organisationen Bilfront undrar nu var den svenska skrotpremien håller hus.

- Det känns märkligt att man ska få pengar för att återvinna burkar, men inte för att skrota utslitna bilar. Om regeringen bara uppmuntrat detta, skulle många fler återvinna sina gamla bilar med räddade jobb och bättre miljö som följd, säger Lennart Bengtsson, www.bilfront.org.

Sedan den tyska skrotpremien infördes i januari har man sett storslagna resultat. I mars ökade nybilsförsäljningen med 40 % jämfört med månaden före. Över 200 000 bilar anmäldes för skrotning under de första 80 dagarna. Bilfront krävde då en motsvarande svensk skrotbilspremie, vilket regeringen tyvärr inte tagit till sig - med usel nybilsförsäljning som följd.

- Bilfront inför nu en skrotpremie på regeringens förslag. Om Anders Borg lämnar in vårpropositionen för skrotning får de i stället en ny och bättre som innehåller skrotpremie för bilar av oss, säger Lennart Bengtsson.

Pressmeddelande från: Bilfront