Artikeln publicerad: 090416
Spännande kulturvandring invigs nu på söndag

Mördare, världsrekord, historiska personer från 1500-talet och många sevärdheter av retrokaraktär är några exempel på vad som kommer att omnämnas i samband med att en ny kulturvandring invigs i Nossebro, Essunga kommun nu på söndag.

Invigare är Lena Erlingsson, ordförande i kulturutskottet.

Det blir en Kulturvandring av det ovanliga slaget med intressant information och spännande sevärdheter.

- Nossebro och trakten runt omkring har mycket historia och kultur, säger biblioteks- och kulturchef Rigmor Persson, en av de ansvariga av Kulturvandringen.

- Inte minst från förra sekelskiftet, när Västgötabanan byggdes. Den präglade orten och gav den sin speciella karaktär.

Händelserika platser

Många av platserna och gatorna förknippas med olika personer eller händelser. Som exempel kan nämnas Mördargränd.

- Namnet används i folkmun för Sigfridsgatan. Det låg förr ett slakteri här och det var många djur som fick ett hastigt slut på livet på denna gata, berättar Rigmor Persson.

Ett annat exempel är Stureplan. Det är inte bara Stockholm som kan stoltsera med detta namn på en mötesplats. Stureplan i Nossebro kan enligt folklig tradition hänföras till Sten Sture d.y., som var riksföreståndare och hövitsman i Västergötland. Han levde mellan 1492 och 1520.

- På Stureplan finns ett världsrekord - världens största sax. Den är noterad i Guinness Rekordbok 1994.

Här finns också information om Nossebro Marknad, Sveriges största månadsmarknad, som främst under sommarmånaderna lockar tiotusentals besökare hit.

Retro

Nossebro är en ort av stark retrokaraktär. Här finns flera kulturhistoriska platser och byggnader. Flera av dem berättas det om också i Kulturvandringen.

- Biograf Stjärnan som uppfördes 1916 och inte att förglömma stationshuset, som är över hundra år gammalt. Vi är även stolta över vårt gamla brandtorn, berättar Rigmor Persson och nämner ytterligare ett exempel.

- På genomfartsgatan har vi en affär, som sålde lampor, grammofonskivor och radioapparater. Den har varit stängd sedan 1969 och öppnar nu dörrarna för första gången sedan dess. Det är en riktig skatt.

Givetvis omnämns några av de fjorton broar, som går över ån Nossan i kommunen samt alla retroarrangemang - Veteranmarknad och Power Meet med de tusentals sextio- och sjuttiotals bilarna, som invaderar Nossebro i juni.

- Vi har en unik miljö i centrum, som vi vill visa och som vi värnar om, avslutar Rigmor Persson.

Trivsam vandring

Förutom Essunga kommun är också Folkhälsorådet starkt involverat. Folkhälsoplanerare Madelene Engvall vill med Kulturvandringen få människor att vandra under trivsamma former.

- Kulturvandringen ingår i ett led att få Essunga kommuninvånare i rörelse. Vi har redan gjort en hel del och det kommer ytterligare aktiviteter under våren.

Kulturvandringen invigs på söndag klockan 10 och vandringen är ca 2 km lång.

Från Essunga kommun ingår Kultur & bibliotek, Informationsavdelningen, Plan- och Byggkontoret samt Servicegruppen.

Pressmeddelande från: Essunga kommun