Artikeln publicerad: 090416
Målle kommer till Lidköping



Frälsningsarmén i Lidköping kommer att gästas av den välkände predikanten Målle Lindberg på Måndagsträffen den 20/4. Nu vid en ålder av snart 80 år gör han troligen en lite lugnare entré än på 60-talet då han steg ned från himlen från en helikopter.

Det var under 60-talet som Målle blev en rubrikernas man, en omtalad väckelsepredikant och sångare med ett eget och på den tiden kontroversiellt sätt att förkunna sitt kristna budskap. Han var först inom sitt område med att använda sig av elgitarr, vilket väckte en hel del uppmärksamhet och ogillades skarpt av vissa, han döptes snabbt av pressen till "zigenarpredikanten".

Han var till en början verksam inom Pingströrelsen men det var som en av ledarna inom Maranatarörelsen han blev känd och mest uppmärksammad när han drog igång sina tältmöteskampanjer som han själv kallade "håll-i-gång möten". Han döpte folk i badkar och dansade twist på scen och gjorde en enorm succé, åtskilliga tusen besökare kom för att se och höra på Målle då han förenade Gud och showbusiness.

Han drog som en virvelstorm genom landet och skapade feta rubriker i pressen , polis, socialstyrelse och hälsovårdsmyndighet fick rycka ut och han blev kallad både uppviglare och pajas. Tältmötena drog från ort till ort ibland vägg i vägg med både striptease och gyttjebrottning, inget kunde stoppa Målles framförande av det kristna budskapet. Höjdpunkten på det som av vissa kallades "Cirkus Målle" var väl när han lät sig sänkas ned i helikopter till ett tältmöte i Örnsköldsvik, på armen glittrade namnet Målle och på scenen väntade sexton elgitarrister.

I mitten av 60-talet blev det för mycket och Målle försvann under några år men kom tillbaka och började om på nytt i olika tappningar. Idag säger Målle att han har ett "frilanskontrakt med Gud" och snart 80 år sätter han upp nya tältmöten och gör besök på marknader som förr men nu under lite lugnare former.

Helt klart är i alla fall att Målle under sina "vilda" år kom på ett helt nytt sätt att få fram det kristna budskapet till den stora massan, han fick mycket "reklam" via pressen och därigenom lockades ännu fler att besöka mötena för att se på "spektaklet", Målle. Hur som helst så gjorde Målle ett starkt intryck på många och det är ett namn som de flesta födda på 50-talet eller tidigare minns väl.