Artikeln publicerad: 090415
Bilister i Götene kan spara 2,5 miljoner med lättrullande däck

Ny statistik visar att klimatpåverkan från nyregistrerade bilar i Götene kommun minskade med sex procent 2008 jämfört med 2007, från 165 gram koldioxid per kilometer till 154 gram. Med lättrullande däck skulle klimatpåverkan kunna minskas med ytterligare fyra gram per kilometer. Hade alla bilar i Götene kommun lättrullande däck skulle bränslekostnaderna sänkas med 2,5 miljoner kronor per år och koldioxidutsläppen minska med 430 ton.

Däcken glöms ofta bort när man talar om miljövänlig bilism. Men de är en viktig faktor för både miljö och körekonomi. Skillnaden mellan bästa och sämsta däck kan motsvara mer än en tusenlapp om året för bilisten. Var femte tankning av personbilar går åt till att övervinna däckets rullmotstånd.

- Många byter till sommardäck i dagarna. Den som köper nya bör ställa miljökrav på däcken. Om alla Sveriges 4 200 000 personbilar utrustades med lättrullande däck skulle den svenska bilparkens totala koldioxidutsläpp minska med omkring 250 000 ton, säger Lennart Lomaeus, miljöchef på Michelin.

Ett däck med lågt rullmotstånd sparar upp emot 10 procent i bränsleförbrukning jämfört med de sämre däcken på marknaden. Tester från det oberoende testinstitutet TÜV SÜD Automotive visar att det marknadsledande lättrullande däcket sparar 0,2 liter bränsle på 10 mil jämfört med däck från andra större däcktillverkare.* Detta innebär reducerade koldioxidutsläpp med cirka 4 gram per kilometer.

- Fyra gram koldioxid per kilometer kan låta lite, men för en bilindustri i kris som har att möta EU:s klimatpakets tuffa krav räknas varje gram i minskade utsläpp. Volvo visar med sin reklam för lättrullande däck tydligt att de fått upp ögonen för däckens roll, säger Lennart Lomaeus på Michelin.

EU-gränsen för utsläpp från nya bilar kommer att skärpas från år 2012. Tio gram av biltillverkarnas minskning av utsläppen får utgöras av satsningar på lättrullande däck, energieffektiv luftkonditionering etc. I detta sammanhang är fyra gram mycket. För många biltillverkare är det en ren överlevnadsfråga att klara EU:s riktlinjer och att få nya modeller klassade som miljöbilar.

Statistiken över klimatpåverkan från nyregistrerade bilar i Götene har tagits fram av Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket. Beräkningarna baseras på utsläppen från samtliga nya bilar och tar hänsyn till den sammantagna klimatnyttan med de bilar som kan drivas med etanol och gas. 11 procent av de nya bilarna i Götene utgjordes av etanolbilar 2008.

Beräkningarna av besparingarna om alla skulle välja lättrullande däck är ungefärlig och baseras på den faktiska genomsnittliga körsträckan i länet, antagandena att genomsnittsbilen är en bensinbil, att bensinpriset är 11,50 kronor per liter och att besparingen med lättrullande däck är 0,2 liter på 10 mil.

* Tester utförda 2007 av det oberoende testinstitutet TÜV SÜD Automotive på däck i dimensionerna 195/65 R 15 och 205/55 R 16, producerade av de fem ledande däcktillverkarna.

Pressmeddelande från: Michelin