Artikeln publicerad: 090414
Ny digital systemkamera: Nikon D5000



Nikon lanserar idag en ny digital systemkamera för hobbyfotografen: D5000. Den är fullmatad med smarta funktioner och är samtidigt extremt lättanvänd. D5000 passar perfekt som en familjekamera för såväl den kräsna användaren som för nybörjaren. Den unika vinklingsbara LCD-monitorn gör att du kan bli väldigt kreativ i ditt fotograferande.

Nikon D5000 gör det enklare än någonsin att ta riktigt bra bilder. Mängder av inbyggda och lättanvända redigeringsmöjligheter låter dig redigera dina bilder och skapa effekter direkt i kameran. D5000 erbjuder ett stort antal olika fotograferingslägen, 12,3 megapixels sensor och hög känslighet mellan ISO 200 och 3200 (som kan utökas till motsvarande ISO 100 och 6400) för fotografering under många olika ljusförhållanden. Dessutom kommer nybörjaren, som tidigare fotograferat med en kompaktkamera, att känna igen sig i de nitton motivval som finns. D5000 har samma banbrytande filmfunktion som D90 – Nikon D-movie.



”Nikon D5000 är så enkel, trots avancerad teknik, att många användare lär ta klivet från kompaktkameran till systemkamerans värld eller uppgradera sig. Och att D5000 dessutom har en vinklingsbar monitor samt D90:s D-movie-funktion skadar ju inte”, säger Lars Pettersson, Produktspecialist Nikon Nordic.

Perfekta självporträtt med vinklad monitor
Den vinklingsbara LCD-monitorn på 2,7-tum gör att du enkelt kan ta bilder från alla möjliga vinklar. Du kanske är på konsert och vill ha fri sikt ovanför publiken eller vill ta en bild från marknivå. Du kan till och med vända monitorn bak och fram, så att du kan ta perfekta självporträtt. Monitorn kan även lätt vikas in och fungerar då som ett bra skydd. Tack vare Nikons ergonomiska design och att monitorn öppnas nedåt, kommer den aldrig i vägen för dig.



D-movie och Live View
D5000 har HDMI-utgång och ansluts därmed enkelt till TV:n för visning av både stillbilder och filmklipp. Filmfunktionen D-movie är med ljud och erbjuder HD-kvalitet. Med en enda knapptryckning kommer du åt Live View och kan granska och komponera din bild eller film med den vinklingsbara LCD-monitorn.

Fyra typer kontrast-AF för stillbilder
För stillbilder har kameran fyra typer av kontrast-AF (brett område, smalt område, ansiktsavkänning och nya följ-rörligt-motiv). I AF-läget följ-rörligt-motiv, börjar kameran till och med följa motivet när det försvinner ur bild och kommer in i bilden igen, så motivet alltid är i fokus.

Övriga funktioner

  • CMOS-sensor med 12,3 miljoner högkänsliga pixlar
  • Nikons snabba och innovativa bildbehandlingssystem EXPEED
  • Snabb och exakt AF med 11 punkters mätning
  • Hållbar och effektiv slutare
  • Bildsensorrengöring med kontrollerat luftflöde
  • Active D-Lighting
  • Picture control
  • Svenska menyer med inbyggd hjälpfunktion
  • Olika funktioner för visning – du kan visa enskilda bilder eller grupper (upp till 72 bilder) och kalendervy
  • Histogram över förstorade områden – fotoentusiaster kan då underlätta exponeringskontrollen
  • Nikons vanliga ergonomiska design i ett kompakt och lätt kamerahus
  • Nytt tyst fotograferingsläge
  • Inbyggd och uppfällbar blixt som automatiskt upptäcker när blixten behövs
  • Kompatibilitet med Nikons GP-1-enhet – för att placera bilderna på en karta

Nikon D5000 är kompatibel med ett antal Nikkor AF-S- och AF-I-objektiv.
Säljstart av D5000 är 1 maj och det rekommenderade priset för D5000 hus är 8 990 kr och 9 990 kr inkl moms i kit med optiken AF-S 18-55mm VR.

Pressmeddelande från: Nikon