Artikeln publicerad: 090409
Nu kan Hällekisborna ta ut kontanter



Det har varit en lång "resa" med många förseningar och turer men idag på eftermiddagen togs den nya uttagsautomaten "Kontanten" i drift vid COOP Nära i Hällekis.

Redan förra hösten när Svensk Kassaservice var på väg att försvinna från orten började butikens föreståndare att söka efter ett alternativ för att kunna ta ut kontanter i Hällekis. Den möjligheten försvann när Svensk Kassaservice stängde för gott. Uttagen av kontanta medel i COOP Nära begränsades också till 500 kronor.

Den möjlighet som öppnades var att få hit "Kontanten" en uttagsautomat som inte har någon direkt koppling till en speciell bank men där de flesta kort går att använda.

Från början hade man hoppats på att få igång automaten under oktober men nu vidtog en hel serie av fördröjningar, hur kontraktet skulle skrivas, vem som skulle ta kostnaden på 5000 kronor om inte man nådde upp till ett visst antal uttag per månad, bygglov för förändring av byggnadens fasad m.m.

Det blev en påfrestande tid för föreståndaren innan allt hade retts ut och ombyggnaden för utrustningen i butiken kunde komma igång denna vecka och automaten installeras och tas i drift, först då var det dags att andas ut.

Med tanke på alla servicefunktioner som försvunnit från Hällekis de senaste åren känns denna uttagsautomat äntligen som ett steg i rätt riktning.

Nu hoppas man att befolkningen i bygden hjälper till och tar ut sina kontanter här, för om man inte når upp till 3000 uttag per månad får man betala en avgift på 5000 kronor, denna kommer i så fall att fördelas lika mellan kommunen och Pantertanter AB vilket är Eva och Eva Lisas egna företag.

För tillfället går det bara att ta ut 500-kronors sedlar i automaten, fler valörer kommer framöver.

Alla inblandade i detta projekt skall ha en stor eloge för att ni hade kraft, vilja och ork att ro detta i hamn, trots att det stundtals såg mörkt ut.